Big Tech предупреждават срещу плановете телекомите в ЕС да плащат такса „справедливост"

Това може да има косвен ефект за потребителите в Европа

Big Tech предупреждават срещу плановете телекомите в ЕС да плащат такса „справедливост" | StandartNews.com

Група, представляваща доставчици на интернет услуги в цяла Европа, заяви, че предложението големите технологични компании да плащат мрежовите разходи на телекомуникационните оператори може да създаде системна слабост в критичната инфраструктура. Телекомуникационните оператори настояваха Европейския съюз да приложи нови закони, според които американски технологични фирми като Google, Facebook и Netflix поемат част от разходите на европейските телекомуникации мрежа, като се аргументира, че те управляват голяма част от интернет трафика в региона.

През септември шефът на индустрията на Европейската комисия Тиери Бретон каза, че ще започне консултация относно така наречените плащания „справедлив дял“ в началото на 2023 г., преди да предложи законодателство.

Сега Европейската асоциация за интернет обмен (Euro-IX) заявява, че предложенията рискуват да понижат качеството на услугата за интернет потребителите в цяла Европа и биха могли „случайно да създадат нови системни слабости“ в критичната инфраструктура.

Критиците на предложения модел SPNP (Sending Party Network Pays) предупредиха, че така нареченият „данък върху трафика“ може да накара платформи, управлявани от съдържание като Facebook и други социални медийни платформи, да насочват услугите си през ISP (доставчици на интернет услуги) извън ЕС .

Това може да има косвен ефект за потребителите в Европа, като платформите потенциално компрометират качеството и сигурността в името на избягването на такси. Като алтернатива те биха могли да плащат таксите, но да прехвърлят разходите върху крайните потребители.

Противниците също твърдят, че предложенията подкопават правилата на блока за неутралност на мрежата, според които интернет доставчиците не могат да блокират или ограничават трафика, за да дадат приоритет на някои услуги пред други.

През юни коалиция от активисти за цифрови права предупреди, че въвеждането на правила на SPNP „ще подкопае и ще влезе в противоречие с основните защити за неутралност на мрежата“ в Европейския съюз.

В писмо, подписано от 34 неправителствени организации от 17 страни, критиците казват, че телекомуникационните компании вече са компенсирани от собствените си клиенти и ги обвиняват, че настояват за такси върху използването на трафика, защото "те просто искат да им бъде платено два пъти за една и съща услуга".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай