Бъдещето на безжичните мрежи е децентрализирано

Макар и мнозина да не си дават сметка, днес отворените и децентрализирани модели всъщност оказват огромно влияние върху развитието на технологиите.

Бъдещето на безжичните мрежи е децентрализирано | StandartNews.com

Макар и мнозина да не си дават сметка, днес отворените и децентрализирани модели всъщност оказват огромно влияние върху развитието на технологиите. Платформи с отворен код като WordPress позволиха на милиони хора и малки бизнеси по света да създават свои уебсайтове. Сървърни решения като Apache на практика са в основата на съвременния интернет, текстови редактори като Libre и OpenOffice създават безплатни алтернативи за писане на текстове. Дори при телефонните централи вече има решение с отворен код – Asterisk.

Постепенно този отворен модел се прехвърля и в хардуера чрез платформи като Raspberry Pi. А новината е, че той е на път да завладее и начина, по който се изгражда телекомуникационна инфраструктура и в частност – безжични мрежи.

Запознайте се с Helium

Това е глобална децентрализирана безжична мрежа, която е базирана на блокчейн и е напълно оптимизирана за технологиите от вида Интернет на нещата (т.нар. Internet of Things - IoT). Helium се състои от хотспотове по целия свят (в момента над 800 000 в почти всички по-големи градове на планетата). Те работят чрез безжичния стандарт LoRaWAN, който им позволява да свързват различни устройства към интернет, елиминирайки необходимостта от скъпи планове за клетъчни данни и енергийно неефективен хардуер.

LoRa е много по-евтина и енергийно ефективна технология. Тя обаче е оптимизирана за малки обеми от данни – съобщения от сензори и други IoT приложения. Мислете си за сензори, проследяващи температурата или влажността в дадено помещение или такива, засичащи наводнения, движение или отваряне на прозорци и врати. Приложенията са безброй. Мрежата обаче не е подходяща за големи обеми от данни, включително гласови разговори или видео стрийминг. LoRa има много дълъг обхват – близо 200 пъти по-далече от стандартните Wi-Fi антени.

Децентрализация

Helium мрежата често е наричана People's Network, което е свързано с нейната почти пълна децентрализация. На практика всеки желаещ може да си закупи една или повече антени (хотспотове) и да стане част от мрежата, предоставяйки достъп за нуждите на различни потребители на IoT приложения. Самите хотспотове се произвеждат и продават от трети страни. Неотдавна мрежата премина процес на миграция към нов тип антени, наречени Helium Light Hotspots.

Описаният по-горе децентрализиран модел на развитие е причината напоследък около Helium да се сформира цяла нова екосистема от стартиращи фирми за производство на хотспотове, разработка на различни решения, както и предоставяне на свързани с тях услуги.

Защо да участваме?

Докато работи като част от мрежата, всеки хотспот генерира HNT токени – това е собствената криптовалута на Helium, която поддържа много добра цена. По този начин хотспотовете на практика генерират на своите собственици пасивен доход в замяна на това, че участват в тази глобална децентрализирана мрежа.

Добрата новина е, че за разлика от други криптовалути, HNT има съвсем реална стойност, защото съответства на реални телекомуникационни услуги, които мрежата предоставя. Тя е и много по-екологична, защото за нейното генериране не се извършват енергоемки изчислителни дейности и освен това самите антени са изключително енергоефективни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай