Apple с нова програма за рециклиране

От компанията представиха нова машина за рециклиране, наречена Taz

Apple с нова програма за рециклиране | StandartNews.com

След като през 2021 г. Аpple постигна най-високият досега процент на съдържание на рециклирани материали в продуктите си, компанията сподели нови подробности за своите програми за рециклиране, както и някои нови функции, които предлага на клиентите си.

За първи път за всяко устройство на Apple, ще бъде използвано рециклирано злато в покритието на основната платка в iPhone 13 и iPhone13 Pro, както и в проводника в предната камера и задната камера на устройството.

Това се основава на предишните усилия на компанията да извлича злато от собствените си изхвърлени продукти. Когато роботите за рециклиране на Apple разглабят един метричен тон компоненти на iPhone, според компанията, те могат да възстановят достатъчно използвано злато и мед, за да избегнат добиването на 2000 метрични тона скала. Установено е, че в тон мобилни телефони може да има до 80 пъти повече злато, отколкото в един тон материал от златна мина.

Apple също представи и нова машина за рециклиране, наречена Taz. Taz използва „технология, подобна на шредер, за отделяне на магнити от аудио модули и възстановяване на повече редкоземни елементи“, комемнтира Apple в своето съобщение. Daisy - роботът за рециклиране на Apple, представен през 2018 г. , вече може да разглоби 23 модела iPhone. С негова помощ Apple са удвоили използването на рециклиран волфрам, редкоземни минерали и кобалт през фискалната 2021 година.

Компанията обаче не успя да постигне толкова голям напредък в плановете си за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, според новоиздадения доклад за напредъка на околната среда. Компанията пое ангажимент през 2020 г. да намали емисиите от парникови газови на планетата със 75 процента през това десетилетие. Но през 2021 г. брутните му емисии нараснаха леко.

Компанията се опита да отмени това увеличение на замърсяването чрез проекти за компенсиране или отстраняване на CO2 от атмосферата, поддържайки нетните си емисии на едно ниво миналата година от 22,5 милиона метрични тона CO2 еквивалент. По-голямата част от замърсяването на климата на компанията идва от веригите за доставки за осигуряване на материали и производство на нейните продукти. Така Apple подтикна стотици свои доставчици да произвеждат продуктите си, използвайки чиста енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай