Apple отхвърли твърденията на руската ФСБ за "тясно сътрудничество" с американските разузнавателни служби

Руското външно министерство заяви, че "разузнавателните служби на САЩ от десетилетия използват ИТ корпорации, за да събират мащабни данни за интернет потребителите без тяхно знание

Apple отхвърли твърденията на руската ФСБ за "тясно сътрудничество" с американските разузнавателни служби | StandartNews.com

Apple публикува опровержение на обвиненията, че ФСБ си е сътрудничила с американските разузнавателни служби, които са инсталирали шпионски софтуер на хиляди смартфони iPhone, за да шпионират руски дипломати в много страни по света. "Никога не сме работили с което и да е правителство за въвеждане на задна вратичка в който и да е продукт на Apple и никога няма да го направим", се казва в изявление на компанията, цитирано от Ройтерс.

ФСБ заяви в изявление, че са били компрометирани не само устройствата на Apple на руски граждани, но и на чуждестранни дипломати, базирани в Русия и бившите републики на Съветския съюз. ФСБ заяви, че разкритията показват "тясно сътрудничество" между Apple и Агенцията за национална сигурност (АНС) - американската агенция, отговаряща за криптографското и комуникационното разузнаване и сигурност. От своя страна Ройтерс твърди, че Федералната служба за сигурност не е посочила никакви доказателства за сътрудничество между Apple и NSA.

На 1 юни, главният изпълнителен директор на Лаборатория Касперски Евгений Касперски заяви в публикация в блога си, че десетки iPhone-и на негови служители от "висше и средно ниво" са били компрометирани при "изключително сложна, професионално насочена кибератака".

Служителят на "Лаборатория Касперски" Игор Кузнецов заяви пред Ройтерс, че аномален трафик в корпоративната Wi-Fi мрежа, показващ, че шпионски софтуер предава информация към отдалечени сървъри, е бил засечен в началото на 2023 г., но компанията не е предоставила информация за това на руския екип за реагиране при компютърни инциденти до ранния четвъртък, 1 юни. "Много е трудно да се припише каквото и да било на когото и да било", каза той.

Коментирайки инцидента, руското външно министерство заяви, че "разузнавателните служби на САЩ от десетилетия използват ИТ корпорации, за да събират мащабни данни за интернет потребителите без тяхно знание".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай