Apple не може да реши бързо производствените проблеми в Китай

Китай дава на Apple все повече поводи за притеснения

Apple не може да реши бързо производствените проблеми в Китай | StandartNews.com

Китай дава на Apple все повече поводи за притеснения. Производствените партньори на компанията са принудени да намалят капацитета си заради мерките за карантина, а местните потребители все по-малко се интересуват от продуктите ѝ, предпочитайки бюджетния сегмент. Същевременно компанията скоро няма да успее да се отърве от зависимостта си от Китай.

Дългосрочният ръст на продажбите в страната доскоро се считаше за едно от най-важните постижения на ръководителя на Apple Тим Кук. Също толкова положително се възприема и планът за изграждане на гигантска производствена база. Той спомага за значително намаляване на разходите. Сега централизацията на производството изглежда все по-рисковано начинание. През май работниците в завода на един от доставчиците на компанията в Шанхай вдигнаха истински бунт - твърде дълго властите ги държаха в завода в опит да ограничат нова епидемия от пандемия.

Негативни тенденции се наблюдават и в самата Apple. В последния финансов отчет компанията предупреди, че поради недостиг на чипове и предизвикани от карантината смущения в производството приходите за текущото тримесечие може да спаднат с 8 млрд. долара спрямо планираните. Неотдавна това се усети от американските потребители. При поръчка на 14- и 16-инчови версии на MacBook Pro те вече трябва да чакат до 2 месеца, а представеният миналия понеделник MacBook Air ново поколение ще се продава едва през юли.

Apple вече започна да предприема стъпки за намаляване на зависимостта си от Китай. В скорошен разговор с инвеститорите главният изпълнителен директор Тим Кук нарече веригата за доставки на Apple "наистина глобална". Това е вярно - редица iPhone-и вече се произвеждат в Индия и Бразилия, а част от производството на iPad-и и MacBook-и е преместено във Виетнам. Мащабът на тези съоръжения обаче е нищожен в сравнение с гигантския капацитет на Китай.

Задачата за адаптиране на веригата за доставки не може да бъде изпълнена набързо. На Foxconn например са били необходими повече от 30 години, за да достигне сегашния мащаб на дейността си, като за това е допринесло постепенното разширяване на дейността на неговите партньори. Днес никоя държава в света няма да може да намери ресурси за незабавно възстановяване на производствения капацитет, сравним по производителност с този на Foxconn, който може да привлече до няколкостотин хиляди работници.

В същото време самият Китай сега трябва да работи усилено, за да поддържа икономиката на необходимото ниво: намаляващото потребителско търсене тук вече заплашва да срине целия световен пазар на смартфони през настоящата година. Apple се справя малко по-добре от съперниците си, но пазарният лидер се надява само да запази производството на iPhone на миналогодишното ниво - за растеж не може да става дума.

Въпросът за диверсификацията на производството сега повдига и други световни марки, които се стремят да намалят зависимостта си от Китай, така че е възможно рано или късно страната да загуби титлата на най-големия изпълнител в света, както и най-обемния пазар, обещаващ и растящ. Промяната в приоритетите обаче ще се окаже болезнен процес за всички участници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай