Apple иска да увеличи производството си извън Китай

В полезрението на компанията са Индия и Виетнам

Apple иска да увеличи производството си извън Китай | StandartNews.com

Apple иска да увеличи производството си извън Китай, посочвайки блокирането заради COVID като една от причините за промяната. Индия и Виетнам са на първо място в списъка с местата за потенциално увеличение на производството, пише The Wall Street Journal в доклад, базиран на информация от анонимни източници.

Над 90% от продуктите на Apple се произвеждат в Китай, отбелязва вестникът, но напрежението между китайското комунистическо правителство и САЩ прави зависимостта на компанията от Китай рискована, а блокирането на COVID в Китай доведе до спиране на веригата за доставки. През април Ройтерс съобщи, че блокирането в райони на Китай може да означава недостиг на милиони телефони iPhone.

През 2019 г. стана ясно, че Apple обмисля преместване на значителна част от производството на някои от своите джаджи в други страни на фона на търговското напрежение между Китай и Съединените щати. Сега и пандемията се намесва в тези планове, но Apple поднови фокуса си върху проблема.

Китай остава примамливо място за производство на устройства, отбелязва вестникът, поради стабилната производствена екосистема в страната, квалифицираните работници и ниските разходи, както и огромния вътрешен пазар за джаджи. Около една пета от глобалните продажби на Apple се приписват на Китай, пише Journal.

От компанията смятат, че Индия има голям потенциал заради ниските си разходи и голямото население. Там вече се произвеждат iPhone за вътрешния пазар, като продажбите на продукти на Apple в Индия бързо се увеличават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай