Американци и тайванци се карат и бавят завода за чипове на TSMC в САЩ

Американските работници обвиняват ръководството на TSMC в лошо управление и създаване на административен хаос

Американци и тайванци се карат и бавят завода за чипове на TSMC в САЩ | StandartNews.com

Работници, ангажирани в строителството на завода на тайванския производител на полупроводници TSMC в Аризона, твърдят, че изграждането на обекта се забавя заради лошо управление и административен хаос в ръководството на клиента, пише Business Insider. TSMC отхвърля тази позиция.

През юли TSMC заяви, че пускането на завода вероятно ще трябва да се отложи до 2025 г., и компанията хвърли част от вината върху липсата на умения на американските работници. За да поправи ситуацията, компанията се опитва да получи визи за 500 тайвански специалисти, които да помогнат в строителството и обучението в завода, в който работят 12 000 души. В отговор на това профсъюзът "Arizona Pipe Trades 469", който представлява повече от 4 000 тръбопроводчици, водопроводчици, заварчици и ОВК техници, подаде петиция, в която призовава американските законодатели да откажат визите. Според версията на организацията TSMC умишлено е представила неверни данни за уменията, които работниците от Аризона притежават, и заместването им с още "евтина" работна ръка от Тайван е недопустимо. От друга страна, TSMC уверява, че тайванските работници няма да представляват заплаха за работните места в САЩ - на този етап от строителството "е обичайна практика местната работна ръка и персоналът с международен опит да работят заедно, за да се гарантира най-високо качество на изработката".

Един от американските работници на обекта настоява, че забавянето се дължи на ръководството на възложителя, което просто не отпуска нужните ресурси на изпълнителите. Той има с какво да се сравни - преди това е работил на обекта на Intel. За разлика от американския електронен гигант, ръководството на TSMC просто поръчва това, което иска да получи, без да дава на строителите никакви чертежи или планове. Вместо това те трябва да се ориентират в имейли и изображения с бележки, които не са лесни за разшифроване. Основните противоречия се свеждат до културни различия: американските работници обвиняват TSMC за проблемите на управлението, докато TSMC твърди, че американските работници са трудни за управление.

Местните изпълнители обаче имат и много други оплаквания към тайванските клиенти: липса на материали, за които понякога се налага да се чака с дни; липса на координация между специалистите от различни профили; системно нарушаване на строителните стандарти - обектът се изгражда според изискванията на клиента, но изпълнителите не искат да подпишат сертификати за извършената работа, защото това е незаконно; накрая, пренебрегване на безопасността - товар от няколко центнера може да виси над главите на работниците, а тайванските специалисти да отидат да работят по проекта. Тайванската страна, от друга страна, уверява, че провежда редовни проверки на безопасността, а регистрираните нарушения на обекта са с 80 % по-малко, отколкото в страната като цяло.

Американските работници също имат въпроси относно организацията на строителството. Те трябва да чакат на опашка до един час, за да им бъде издадено защитно оборудване, след което то може да не пасне правилно, а закачалката за дрехи в съблекалнята да е заета от някой друг. Освен това местният паркинг не е организиран правилно за движението. И накрая, твърденията на TSMC за квалификацията на американските работници, според последния, не издържат на никаква критика: тайванците нито веднъж не са уточнили какви точно умения липсват на американските изпълнители и никой дори не е помислил да ги обучи. "Ние не сме против тайванските работници или нещо друго. Ние сме срещу TSMC. Проблемът е в TSMC", заключава един от строителните работници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай