Американци се готвят да изстрелят най-голямата ракета в света

В момента се сглобява в Тексас

Американци се готвят да изстрелят най-голямата ракета в света | StandartNews.com

Източник: SpaceX

Космическата компания SpaceX обяви точната дата на втория полетен тест на своята ракета Starship. Изпитанието ще се проведе на 17 ноември 2023 г., съобщи фирмата в официалния си акаунт в социалната мрежа X.

Компанията на Илон Мъск все още чака окончателно одобрение за теста от американските регулаторни органи. Тя обаче „гледа в бъдещето” с увереност и планира пряко излъчване, което ще започне около половин час преди началото на тестовия полет.

Най-голямата ракета в света, Starship, в момента се сглобява на площадката Бока Чика в Тексас. Последната прогноза на SpaceX за датата на изстрелване идва след скорошното активиране на подготвителните дейности в Тексас, по време на които компанията тества напълно сглобена ракета на стартовата площадка и инсталира система за прекъсване.

Първият опит за изстрелване се проведе на 20 април 2023 г. и беше неуспешен. Тогава горната степен на Starship не успя да се отдели от ракетата носител Super Heavy, както беше планирано.

SpaceX изпрати команда за самоунищожение на кораба няколко минути след изстрелването. Невероятно мощната ракета дори повреди орбиталната пускова инсталация на Starbase и направи голям кратер в бетона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай