5 грешки, които да избегнем при избора на лаптоп втора употреба

Какви са предимствата на закупуването на лаптоп втора употреба?

5 грешки, които да избегнем при избора на лаптоп втора употреба | StandartNews.com

Какви са предимствата на закупуването на лаптоп втора употреба?

Ако ви трябва преносим компютър, можете да си купите устройство втора употреба, което да върши същата работа като ново, но за по-малко пари. 

Най-основните задачи, които извършвате с помощта на лаптопа си като сърфиране в интернет, обработка на документи, обработка на снимки и видеоклипове, не налагат кой знае какви системни изисквания, които само най-новите компютри притежават. 

От друга страна, ако имате ограничен бюджет често можете да си вземете стар лаптоп с по-добри параметри, отколкото нов на същата цена. Освен това винаги имате възможност за хардуерен ъпгрейд след време. 

Не на последно място по значение е фактът, че избирайки преносим компютър втора употреба спомагате за намаляване на електронния отпадък. Предполагам, че тук в съзнанието ви се прокрадва въпросът - как, нали новия лаптоп вече е произведен. Ами, много е просто - с покупката си спасявате стар, но в същото време функционален лаптоп, вместо да купувате нов и по-евтин, който така или иначе ще ви се наложи да смените след 1-2 години. 

И все пак, ако сте решили да изберете лаптоп втора употреба, трябва да внимавате за следните неща:  

5 грешки, които да избегнем при избора

1. Да изберем на най-евтиния вариант

Разбираме, че се нуждаете от бюджетен вариант, но да изберете най-евтиния крие рискове. Обикновено тези лаптопи нямат добър живот на батерията, достатъчно RAM или процесорът им не е с достатъчно добра производителност. 

Нашият съвет е да определите нуждите си, а след това да направите списък с характеристиките, с които трябва да разполага лаптопа, за да удовлетвори нуждите ви. По този начин ще постигнете най-доброто съотношение между качество и цена. 

2. Да пропуснем да се тестваме портовете

При избора на лаптоп втора употреба е добре да тествате всички портове - за зареждане, USB, слот за карта памет, HDMI, CD/DVD слот (ако разполага с такъв). Важно е да ги тествате, защото те обикновено са свързани директно към дънната платка. Това означава, че евентуалната подмяна ще струва повече.   

3. Да не проверим живота на батерията

Най-вероятно няма да имате възможност да проверите обстойно състоянието на батерията преди да си закупите преносимия компютър. Ако забележите обаче нещо необичайно, като например, че батерията не държи заряд или сменя рязко времето, което може да издържи с един заряд, помислете да закупите нова батерия за лаптоп

Проблемът с батерията може да се дължи и на неработещо зарядно. В случай, че кабелът изглежда износен, смачкан или е оголен на места, а зарядното загрява, помислете за ново зарядно за лаптоп. В крайна сметка си взимате лаптоп именно, за да  се възползвате от най-голямото му предимство - мобилността. По тази причина е добре да обърнете специално внимание именно на батерията и зарядното, които са основните фактори за това.  

4. Да не тестваме микрофона и камерата

В повечето случаи лаптопите разполагат с камери, които са силно компромисни, но все пак е по-добър вариант от това да не разполагат с камера изобщо. 

В духа на онлайн обучението и дистанционната работа, микрофона и камерата се превърнаха във важни компоненти и по тази причина е добре да се уверим, че работят или, ако има проблем с тях да имаме едно наум.

5. Да изберем лаптоп със стар процесор

По-бавните и стари процесори като например - Intel Celeron, Intel Pentium, Intel Core 2 Duo, Intel Core 2 Quad и AMD A не са за предпочитане. Освен, че ще забавят лаптопа ви страшно много има възможност да не могат да се справят с някои от основните функции на Windows 10 или по-новите версии на MacOS. 

Минималното изискване откъм процесор е Intel Core от седмо поколение - на етикета трябва да бъде изписано Intel Core i3, i5 или i7, послевано от число от порядъка на 7000 или 7000 и нещо. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай