36 000 поръчаха предварително мистериозен руски електромобил

Atom се произвежда от Kama и ще е на пазара през 2025 година

36 000 поръчаха предварително мистериозен руски електромобил | StandartNews.com

Руският автомобилен производител Kama обяви, че е събрал 36 000 предварителни поръчки за предстоящия си електрически автомобил Atom. Производството на този модел е планирано да започне в средата на 2025 г. Интересното е, че много от характеристиките на автомобила все още са под въпрос, а това не попречи на събирането на впечатляващ брой предварителни поръчки.

В самия край на юли тази година Kama започна да приема предварителни поръчки за своя електромобил Atom. На желаещите да резервират електромобил беше предложено да платят 7 хил. рубли, въпреки че окончателната цена на автомобила все още не е известна. Според пресслужбата на компанията всеки, който е направил предварителна поръчка, е получил уникален ключ за достъп до личен акаунт на официалния уебсайт на Kama.

Според наличната информация Atom ще има следните характеристики: ускорение до 100 км/ч за 7 секунди и пробег до 500 км, в зависимост от избраната модификация. Планира се производството да бъде организирано на територията на завода "Москвич".

Интересът към създаването на домашен електромобил се появи още през 2021 г. Първият функционален прототип беше представен през май 2023 г. в Москва. Официалните продажби на Atom ще започнат на 1 юни 2025 г., като първата партида ще бъде ограничена до 15 000 единици.

Въпреки това предварителните поръчки с авансово плащане са необичайна практика в автомобилната индустрия. Особено когато става въпрос за автомобил, който все още не е напълно представен на обществеността. Някои потребители сравняват ситуацията с историята на Yo-mobile, който така и не видя бял свят въпреки огромния интерес.

Проектът Atom предизвиква много дискусии. Въпреки големия брой предварителни поръчки, потенциалните купувачи изразяват опасения поради липсата на конкретна информация за автомобила.

Въпреки това, като се има предвид участието на китайски инженери в проекта и опитът на ръководството на КамАЗ, както и инвестициите от страна на Ranera (структура на Росатом), перспективите на проекта изглеждат обнадеждаващи. Може би основният мотив за мнозина е желанието да подкрепят местен производител и вярата в успеха на новата руска автомобилна марка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай