Зверска касапница на гара в Китай

Сепаратисти от Синцзян заклаха с ножове 33 пътници и раниха 143

Зверска касапница на гара в Китай | StandartNews.com

Зверско клане окървави Китай. Най-малко 33-ма души бяха убити, а 143 ранени на гара в град Кунмин в югозападната провинция Юнан. Масовата касапница бе извършена от група облечени в униформи мъже, въоръжени с ножове, съобщи агенция Синхуа.

Китайските власти обвиниха за нападението мюсюлманските сепаратисти от северозападния Синцзян-Уйгурски автономен район. Обвинението се базира на уликите, събрани на местопрестъплението, уточни агенция Синхуа. Не се конкретизира обаче какви са уликите. В крайнозападния Синцзян-Уйгурски автономен район тлее бунт на членове на уйгурската мюсюлманска общност срещу китайското управление, на който правителство отвръща с крути мерки за сигурност. При обезвреждането на терористите полицията е застреляла четирима от десетимата нападатели. Според китайската централна телевизия (CCTV) двама от нападателите били жени. Едната е била убита, а другата - задържана и откарана в болница. Терористите наръгвали с ножове пътниците, които стояли на опашки пред касите, за да си купят билети, както и чакащи да се качат на влаковете пътници. Атаките са извършени в ранния следобед, когато въоръжените с ножове и облечени с еднакви униформи мъже влезли в сградата на гарата и започнали безразборно да намушкват хората. На мястото на трагедията бързо дошли над 10 полицейски автомобила. При пристигането на полицаите на мястото на инцидента започнали да се чуват изстрели, разказват очевидци.

Повечето нападения, за които се смята, че са отговорни уйгурски сепаратисти, биват извършвани в Синцзян, където често избухват сблъсъци между уйгурите и китайската общност хан, представляваща мнозинство в страната. Вчерашното нападение обаче стана на повече от 1000 км югозападно в столицата на провинция Юнан, където не е имало вълнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай