Зрелище! Какво се случва с осъдения Доналд Тръмп

Очакват го 250 милиона долара неустойки

Зрелище! Какво се случва с осъдения Доналд Тръмп | StandartNews.com

За бившият президент на САЩ- Доналд Тръмп започна втория ден от делото си за гражданска измама. Той се нахвърли върху главния прокурор на Ню Йорк. Той може да бъде лишен от правото да прави бизнес в щата.

Тръмп, който е изправен пред съдебни битки на няколко фронта, нарече главния прокурор Летиция Джеймс "много корумпирана" и "грубо некомпетентна".

Джеймс иска 250 млн. долара неустойки и отстраняване на Тръмп и двамата му синове от управлението на семейната империя.

Тръмп, който води със значителна преднина в полето на републиканските кандидати преди изборите през 2024 г., не беше задължен да присъства на първите два дни в съда, но реши да го направи, заемайки място на масата на защитата, заобиколен от адвокатите си.

Гражданският процес се провежда, след като нюйоркският съдия Артър Енгорон вече постанови, че Тръмп и синовете му Ерик и Дон-младши са извършили измама, като в продължение на години са завишавали стойността на недвижимите имоти и финансовите активи на Trump Organization.

В решението се посочва, че тримата Тръмп и други ръководители на Trump Organization в продължение на години са лъгали данъчните инспектори, кредиторите и застрахователите в схема, която е преувеличила стойността на имотите им с 812 млн. долара до 2,2 млрд. долара в периода 2014-2021 г.

Съдията отне бизнес лицензите, които позволяваха на Trump Organization да управлява някои от имотите си в Ню Йорк - ход, известен като "корпоративно смъртно наказание".

В гражданския процес, който започна тази седмица, няма съдебно жури, което означава, че съдбата на Тръмп е изцяло в ръцете на Енгорон - което не разубеди бившия президент да го заклейми като "мошеник", съдия демократ, който трябва да бъде "лишен от права".

В съдебната зала бяха и Дон-младши и Ерик, както и главният прокурор Джеймс.

В понеделник Тръмп заклейми делото като "измама", целяща да торпилира кандидатурата му за превземане на Белия дом през следващата година, и нарече Джеймс, който е афроамериканец, "расист".

Делото в Ню Йорк е първото от редица предстоящи съдебни процеси за бившия президент.

На 4 март 2024 г. Тръмп трябва да се яви пред федерален съдия във Вашингтон по обвинения в опит за сваляне на резултатите от президентските избори през 2020 г., спечелени от демократа Джо Байдън.

След това той отново ще бъде изправен пред щатски съд в Ню Йорк, този път по обвинения за плащане на пари за мълчание на порнозвезда, а по-късно пред федерален съд във Флорида, където е обвинен в неправилно боравене с класифицирани документи след напускането на поста.

Накрая той ще трябва да отговаря и по щатските обвинения в Джорджия, където според прокурорите Тръмп незаконно се е опитал да промени в своя полза резултатите от изборите в южния щат през 2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай