Заев ни порица на американски форум

Имаме суверенното право да се чувстваме македонци

Заев ни порица на американски форум | StandartNews.com

Премиерът Зоран Заев участва в панел, организиран от американския мозъчен тръст Атлантически съвет на тема „Северна Македония на прага на Европа“, като част от едноименното проучване, изготвено за югозападната ни съседка от експерти на Атлантическия съвет, пише вестник „Нова Македония“, цитиран от Агенция "Фокус".

По отношение на настоящата ситуация с македоно-българските отношения, премиерът Заев заяви, че безпринципната позиция на България предотвратява възможността за първата междуправителствена конференция с ЕС, която трябва да е началото на преговорите.

„Нашата позиция е, че приятелите не трябва да се блокират. Напротив, те трябва да си помагат. България трябва да разбере, че ние имаме суверенното право да определяме и да се чувстваме като македонци, които говорят македонски, и по този начин да се уважат всички европейски идентичности, които имаме в нашата страна.

Считам, че сегашната им позиция е анахронична и противоречи на международното право. Ние като държава ще продължим да полагаме всички усилия за преодоляване на проблемите, като същевременно уважаваме себе си и другите. Нашата страна е мини Европа“, заяви министър-председателят.

Запитан за икономиката, премиерът Заев се позова на факта, че 10 нови компании, предимно от страни - съюзници в НАТО, инвестират в страната и по време на глобална криза, причинена от Covid-19.

„Ние настояваме за превръщането на нашата икономика в зелена икономика, т.е. ще заместим енергиите, които отравят нашето общество като въглищата и ще прехвърлим съществуващите енергийни съоръжения към работа със слънчева енергия.

Чрез този процес, който наричаме „справедлив преход“, ние също така осигуряваме по-добри заплати и здраве за служителите в този тип индустрия. С този процес ние осигуряваме допълнителна стабилност на Северна Македония и здраве за нашите граждани“, заяви Заев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай