"Золотое кольцо" - люлката на православието

"Золотое кольцо" - люлката на православието | StandartNews.com

Белокаменните събори пазят духа и вярата на Русия
Манастирите оцелели през вековете на татарски и полски атаки, ЮНЕСКО ги препоръчва на туристите

Казват, че вярата в Бог е спасявала руснаците през войните и опазвала тяхната идентичност. Руснаците твърдят, че са закърмени с вярата, която всъщност никога не ги е напускала. Дори когато е било забранено да се изповядва публично, тя винаги е била в сърцата и в домовете им, в дълбоката руска душа. Тази истинска вяра е засвидетелствана в уникалните храмове, църкви и манастири по цялата необятна руска земя. Изумителната им архитектура се допълва с особения дух, особено в магическия кръг, наречен "Золотое кольцо" - "Златен пръстен".

"Золотое кольцо" на Русия - това са велики паметници на архитектурата - стари събори, здания, църкви, манастири. Всеки от тях носи частица от руската душа, нещо от нейната древнославянска сила и могъщество. Пътувайки през Московска, Владимирска, Ивановска, Костромска и Яриславска област, почувствах истинското и недостижимо величие на Русия.
В броя на "Стандарт" от 8 февруари ви представих Владимир, Суздал и Ростов Велики. Днес ще продължим обиколката в още три града по маршрута на Златния пръстен. Ще се отбием в Переславъл-Залески, в Ярославъл и във вълшебната Троицко-Сергиевата лавра.

В Переславъл-Залески е
роден Александър Невски

Переславъл-Залески е разположен на брега на езерото Плещеево при вливането в него на р. Трубеж. Градът е основан през 1152 година от княз Юри Дългоруки. През 1220 г. тук е роден княз Александър Невски. От 1276 до 1294 година градът е управляван от княз Дмитрий Александрович Переяславски, син на Александър Невски, и е бил столица на Североизточна Рус. През 1302 година, след смъртта на княз Иван Дмитриевич, по негово завещание Переславъл-Залески е присъединен към Московското княжество. Забележителностите на този древен град омайват със своята старинност и величие, пренасяйки ни назад в историята. Няколко храма придават великолепие на това място -белокаменните събори и паметници.

От XII до XIII век това е била втората по мощност крепост във Владимиро-Суздалската област след Владимирския кремъл. Преславският кремъл многократно е превземан и разграбван. Силно е пострадал през смутните времена. През 1608 година крепостта е превзета от полско-литовските нашественици, но през 1609 г. напълно е освободена от войските на М.Б. Скопин-Шуйски. Дълго време единственото каменно съоръжение в кремъл е бил Спасо-Преображенският събор, съхранил се до наши дни - най-ранният от белокаменните архитектурни паметници.

Спасо-Преображенският събор е започнат при Юри Дългоруки през 1152 г. и е достроен при Андрей Боголюбски през 1157. В събора са кръстени много переславски князе, вероятно и Александър Невски. През XII век стените на събора са били покрити с фрески. Там се е намирала иконата Преображение от началото на XV век, приписвана на Теофан Грек (сега се съхранява в Третяковската галерия в Москва). На територията на Преславския кремъл се намира Сретенският Новодевичи манастир, основан през 1659 година. Със средствата на переславския търговец и фабрикант Ф. Угримов са построени оцелелите до наши дни постройки от XVIII век - Съборът на Владимирската икона на Божията майка и църквата на Александър Невски.

Църквата на Митрополит Петър е рядък паметник на архитектурата от XVI век - бял камък със сребърен купол - олицетворение на каноничен, но много изащен стил.

Горицкият Успенски манастир е основан през XIV век при Иван Данилович Калита, който е бил Московски, Владимирски и Новгородски княз. Територията, на която се намира манастирът, е историко-архитектурен и художествен музей -резерват. Колекцията на музея наброява над 80 хиляди експоната. Много често в него се организират изложби с разнообразна тематика.

Свети Икольският женски манастир- най-красивият в Переславъл (XIV век), известен като лЧуда на болотеы - така переславци са наричаби преди тази обител - изключително красиви и ящни златни куполи, истинско чудо на архитектурата и църковното изкуство.

Никитският мъжки манастир е най-древният в Залеския край (XI в.). Неговите стени помнят известните исторически личности, царете Иван Грозни и Петър I. Тази обител крие безброй интересни легенди за велики личности и герои, превърнали се в предмет на худажествената литература.

Ярославъл - най-древният
град на река Волга

Ако се съди по датата, спомената в летописите, Ярославъл е най-древният от съществуващите градове на Волга. Той е бил основан от княз Ярослав Мъдри през 988-1010 г.

Ярославъл достига своя разцвет през XVII век. Историческият център на града е бил внесен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО през 2005 година (5 години преди празнуването на 1000 години от основаването на града) като "изключителен пример на градоустройствената реформа на Екатерина II, разгърната по цяла Русия през 1763 година". Самата градоустройствена реформа на Екатерина няма прецедент в европейската история по своите мащаби, благодарение на която обликът на всички градове в Руската империя е приведен в съответствие с рационалистическите идеали на Просвещението. За център на града е била избрана църквата "Илия Пророк" - изключителен паметник на архитектурата на ярославската школа от XVII век. Църквата била построена в чест на пророк Илия от Ярослав Мъдри за ознаменуване на легендарната победа на княза над мечката, станала в деня на този светия, едновременно с основаването на града. Сегашната каменна църква "Илия Пророк" се намира на север от древната и е построена през 1647-1650 години. Стенописите на храма са дело на художниците Сила Савин и Гурия Никитин. Вътре има позлатен иконостас и колекция от старинни икони.

Спасо-Преображенският манастир е бил построен на границата на XI и XII век. В смутното време манастирът е издържал обсадата на отрядите на пан Будзило и воеводата Наумов. През Средновековието Спаският манастир е бил културен, духовен и стопански център на Ярославъл. Именно тук е намерено знаменитото древно руско произведение "Слово о полку Игореве". През 1210 година по волята на най-големия син на Всеволод Голямото гнездо - Константин, в Спаския манастир е основано първото на територията на Североизточна Русия учебно заведение - Григориевски пансион, където е написано известното Спаско евангелие, вероятно преди монголското нашествие. По време на Наполеоновото нашествие в Ярославъл са донасяни ранените от полето на сраженията. Тук е погребан генерал Н. А. Тучков. Бягството на дворяните от превзетия от Наполеон Ярославъл е отразено на страниците на романа "Война и мир". Забележителностите на Ярославъл не отстъпват на другите градове от Златния пръстен. Те също впечатляват със своята древна история, ярка архитектура и омайващ блажен дух, трайно оставащ в съзнанието на посетителя.

В централната част на града практически напълно са се съхранили историческите постройки от XVI -XIX век. Губернаторският дом и парк-музей "Губернаторската градина" е построен през 1823 г., тук са идвали всички царски особи на Александър I до Николай II. Днес той е не само архитектурна забележителност на града - тук е разположена постоянна художествена изложба.

Църквата "Йоан Предтеча" се счита за връх на ярославското строителство от XVII век, забележителност със световно значение, препоръчана от ЮНЕСКО за показване на туристи.

Църквата "Свети Никола", построена през 1695 г., е една от най-старите в града. По някои сведения е построена от Ярослав Мъдри в Ярославския кремъл (Дървения град).

Комплексът в "Коровники" се смята за уникален и неповторим със старообредните църкви: Иоан Златоуст (1649-1654) и на Владимирската Божията Майка (1669).

Толгски Свети Введенски манастир - е истинска архитектурна забележителност, замайващо произведение на изкуствата. Манастирът е основан през XIV в. до мястото, където река Толга се влива във Волга. Манастирът е женски и е действащ, винаги е готов да приюти миряните за пречистване, равносметка и изповед пред Бога...
Следващите три църкви са ярък пример за наложилата се църковна архитектура, изграждаща храмовете преди всичко с много любов и дълбока вяра. И тези отличителни качества виждаме в църквите "Богоявление", "Архангел Михаил" и Петропавловската.
Църквата "Богоявление" е построена през 1684 - 1693 г. със средствата на ярославскоия търговец Зубчанинов.
Църквата "Архангел Михаил" е издигната 1658-1682 г. и е действаща до ден днешен с великолепни богослужения и литургии.

Петропавловската църква - датира от 1736-42 г., известна още като "Петровско бароко" - пълно копие на Петропавловската църква в Петербург. Разположена в красивият зелен Петропавловския парк.

50 храмове и кули влизат
в Троицко-Сергиевата Лавра

Градът Сергиев Посад е известен не само на територията на Русия, но и далече зад нейните предели. Свети Троицката Сергиева Лавра е главната забележителност на града, която интересува поклонниците. Този старинен православен манастир е бил построен през 1337 година на река Кончур от преподобния Сергий Радонежски. Историята му е наситена със събития. През 1408 година манастирът е опожарен и разграбен от татарските войски, предвождани от хан Едигей, а през 1618 година светинята успява да отблъсне атаките на полската армия на принц Владислав. През 1742 година императрица Елизавета Петровна издава указ, от който следва, че манастирът придобива статут на лавра.

Живописният ансамбъл на Троицко-Сергиевата лавра обединява над 50 съоръжения - храмове и събори, различни кули и други. Най-старата постройка в ансамбъла е белокаменният Троицки събор, построен в далечната 1422 година. Над проектите на архитектурните съоръжения на лаврата са работили най-известните строители на страната през XV - XIX век.

Затрупах ви с исторически факти, но без тях е невъзможно да усетим древния дух на тези обители. Красотата говори сама по себе си, но фактите разкриват различните истории и личности, благодарение на които е създаден "Златният пръстен" на Русия. Нашата история за величествените храмове на Русия по маршрута "Златният пръстен" ще продължи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай