Петък,

Злостна антибългарска кампания предприе опозиционер в Македония

От: Иван Ангелов, кадър Канал 5 -
1312
Злостна антибългарска кампания предприе опозиционер в Македония
A
A
A

Като "Подходящ и закъснял ход" определи бившият министър на външните работи на Република Северна Македония и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски решението да не бъде допуснат да влезе в страната българският евродепутат Андрей Ковачев.

На 6 май, пет български граждани, сред които Андрей Ковачев и Милен Врабевски, бяха спрени на ГКПП Ново село, пътувайки към българските военни гробища край едноименното села, за отбелязване на Деня на храбростта и българската армия.

Реакцията на властта (в Северна Македония) показва две неща. Ако може в страната да не бъде допуснато лице, което не изпълнява условията да бъде добре дошъл гост в държавата, и това е можело да се случи преди 2-3 дни, се поставя въпросът защо не е можело същото да се случи преди 2, 3 или 4 години, когато се разпалиха страстите и се случиха определени унижения към македонския народ. И второто е грешката с подписването на Договора за добросъседство и приятелство с България. От август 2017 г., когато беше подписан този договор, с всеки месец ние доказваме, като две държави, че след подписването му, отношенията ни само се влошават и това е абсурдът, подписвате договор за приятелство и добросъседство, а се случват два пъти повече кавги и недоразбиране, каза Милошоски по ТВ Канал 5.

Бившият министър на външните работи в правителството на Никола Груевски е категоричен, че Договорът за приятелство и добросъседство с България е асиметричен и в него само Северна Македония прави отстъпки, докато България "дори няма ангажимент да не поставя вето" на преговорите на страната с ЕС.

Обяснението на Милошоски за реакцията на председателя на ЕНП Манфред Вебер, който написа в "Туитър", че категорично осъжда отказа за влизане в Северна Македония на евродепутата Андрей Ковачев на 6 май, и го нарече "безпрецедентен и неприемлив", е това, че ГЕРБ е член на ЕНП и "защото като аргумент българските евродепутати използват предишната практика".

"Ако един български евродепутат е идвал на подобни събития през предишни години, а сега му е забранено, се използва лошата предишна практика на тази власт като аргумент против държавата", каза Милошоски, който е и член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, асоцииран член на ЕНП.

Що се отнася до промените в конституцията на Северна Македония, с които в основния закон трябва да бъдат вписани българите в страната, Милошоски коментира, че важното е "дали това искане на България е последно, или ще има още 9 или 10 искания" в процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Това трябва да го изчистим помежду си, защото ако направим тази стъпка и последват още 10 такива искания в следващите 10 години, тази стъпка губи смисъл. Но ако тя бъде направена с убеждението, у дома, двустранно, регионално и в рамките на ЕС, че процесът (на присъединяване)  ще продължи въз основа на рационалните критерии от Копенхаген, тогава да ходим на избори и да мислим за решения за начина, по който този процес ще бъде управляван, посочи Милошоски.

От ВМРО-ДПМНЕ са категорични, че депутатите от опозиционната партия няма да гласуват конституционни промени "в този състав на парламента и при такива условия под български диктат", а без гласове на техни депутати не може да бъдат постигнати необходимите две трети от гласовете в парламента на Северна Македония, за да бъдат гласувани промени в конституцията.

Смятам, че е легитимно да се даде шанс на гражданите да дадат демократична легитимност, защото този парламентарен състав няма легитимност за това и е грешка да се прави работна група в министерството на правосъдието за нещо, за което няма първоначална готовност за преминаване в събранието, каза Милошоски.

Отварянето на конституцията на Северна Македония също става с мнозинство от две трети в парламента.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията