Журналист разкри каква търговия върви между Путин и Байдън

Никой няма интерес към войната, освен военните, които трябва да покажат уменията, придобити през годините

Журналист разкри каква търговия върви между Путин и Байдън | StandartNews.com

"Москва иска да запази старите граници за сигурност с буферни държави, с неутрални зони на сигурност. Това вече не е възможно. Русия търгува със сигурността - колкото повече поискаш, все нещо ще ти дадат. САЩ искат изтегляне на миротворческите корпуси от Молдова, Грузия, Южна Осетия. Така че има наддаване кой ще поиска повече с идея за отлагане на решения и изтъргуване на основата на напрежение". Това разкри в интервю за БНР журналистът Валерий Тодоров - дългогодишен кореспондент в Москва.

Според него се намираме "в първата фаза на една подобна хибридна война, която от заиграване може да доведе до военен конфликт".

"Има нагнетяване на нереални рискове с цел да се постигнат нови зони на сигурност. Но това съвпада със сътресения в глобален мащаб, когато е ясно, че еднополюсният модел е разбит. Той дори вече не е двуполюсен... Съперничеството е пряко между САЩ и Русия, Украйна ще бъде жертвата в този спор. Въпросът е как ще се наместят интересите на останалите сили в този конфликт", коментира Тодоров.

По думите му няма дипломатически стъпки, които да охладят ентусиазма на военните, затова рисковете от война са по-големи. "Ако Украйна влезе в НАТО, Русия ще реагира по необясним начин. Излиза се от традиционната представа за война. Русия има достатъчно средства да атакува по-далечни точки, без да излиза от своята територия", каза журналистът.

Според Валерий Тодоров проблемът на Украйна е, че не успя да излъчи политическата реформа, която пое като ангажимент Виктор Юшченко - да се засили парламентаризмът, за да се балансират влошените отношения Изток-Запад.

"Ако Украйна навреме беше създала и укрепила автономността на Крим и беше създала икономическа зона, може би Русия нямаше да се изкуши да предприеме подобен ход, защото е военно-политически, военно-стратегически, геополитически. Оттук нататък се влиза в интересите на други държави - Турция, например, доставя оръжия на Украйна, но купува от Русия противоракетните комплекси, опъва отношенията си с НАТО. Турция иска самостоятелна роля. Великобритания пък започва да изпитва имперски синдром", описа ситуацията Тодоров.

Той сподели и мнение за българската позиция спрямо конфликта: "Наше участие във военни действия е изключено, няма с какво, а идеята - нашата защита да бъде поета от наши партньори от НАТО, не се възприема радушно от българите. Това изправя правителството пред проблеми. Никой няма интерес към войната, освен военните, които трябва да покажат уменията, придобити през годините. В случая България зае премерена позиция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай