Неделя,

Защо Tурция стана Türkiye?

От: Стандарт -
5696
Защо Tурция стана Türkiye?
A
A
A
  • Ердоган смени името на държавата и даде заявка за нова роля в геополитиката

Две предизвестени събития съпътстваха изпълнената с дипломатически срещи седмица в Турция. Докато външният министър Мевлют Чавушоглу правеше европейски маратон от срещи, президентът Реджеп Тайип стискаше ръката на венецуелския си колега Мадуро, а след това отпътува за Измир, за да обяви дългоочакваната новина - ще бъде отново кандидат за президентските избори в Türkiye.

Доколкото коалицията от шест опозиционни партии, обявила се за връщане на Турция към парламентарна система на управление след по-големите правомощия на президентството, въведени през 2018 г, все още не се е спряла на кандидат, единственият съперник на Ердоган изглежда увеличаващата се инфлация. Затова и решението му да намали банковите лихви бе посрещната в страната с въодушевление.   

Година преди изборите, имиджът на Ердоган набира скорост по света - като посредник между Москва и Киев, като гарант за укротяване на страстите между Азербайджан и Армения, като ловък военачалник в Сирия, като изтънчен дипломат в Иран.

Заедно с интервютата му, по световния обмен набира скорост и видеклип, в който усмихнати туристи се снимат пред новото летище в Истанбул или на новопостроения мост до Чанаккале като изричат "Здравей, Тюркийе" (Hello Türkiye).

  • Ердоган направи това, което каза

Промяната на името на Турция, макар и изненада за мнозина, е новина още от декември миналата година. Тогава турският президент издаде указ за смяна на англоезичната версия Turkey с името Türkiye на английски, френски и немски, както и на други езици, като Тюркийе се използва и в етикетите на продуктите за износ.Макар много от враговете на Ердоган да определиха решението като ексцентрично и прогнозираха това да остане прищявка за вътрешна употреба, днешната ситуация направиха на пух и прах думите им.

В края на май тази година външният министър Мевлют Чавушоглу обяви, че Турция официално иска от ООН и други международни организации да променят изписването на името на страната на Тюркийе.

Броени дни по-късно говорителят на ООН Стефан Дюжарик съобщи, че ООН вече ще използва Türkiye вместо Turkey след промяна на името на Турция по молба на Анкара.

Промяната влезе в сила от момента на получаването на писмото с искането на Анкара и важи за назоваването на страната на всички чужди езици и в документацията на ООН.

Макар за някои промяната да не изглежда толкова значителна, тя носи голям емоционален заряд за турците, откроявайки тяхната идентичност. За Ердоган пък е поредно доказателство, че има силата да отстоява волята си извън всякакви политически граници. Поставя го в ролята на защитник на международния престиж на страната и го подрежда в историята редом до бащата и основател на републиката Кемал Ататюрк. Нещо повече - всичко това се случва в навечерието на 100-годишнината на Република Турция - събитие, за което президентът отдавна е планирал грандиозни чествания.

  • Turkey остана в историята, бъдещето е Türkiye

Името Тюркийе (Türkiye) "представлява и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турския народ по най-добрия начин", бе посочено още в указа на Ердоган от миналия декември. Нововъведението е било прието в рамките на стъпките, предприети от Анкара за увеличаване на престижа на страната в международен план, твърдят официалните власти.

Има обаче и една друга причина, която е добре известна. Това е досадният факт, че думата turkey на английски език означава пуйка, което създава неласкави асоциации с държавата Турция.

Има и още. Ако отворим някой от най-утвърдените речници на английския език, ще видим, че същата дума се използва и за „нещо, което се проваля тежко“, а даже и за „глупак или наивник“.

Асоциацията между консумираната по празници домашно отглеждана птица и Турция, всъщност има своите корени в объркване, датиращо поне от ХVІ век.

Една история твърди, че когато европейски колонизатори стъпват в Северна Америка, те се натъкват на диви пуйки - птици, за които погрешно предполагат, че са „роднини“ на токачката, която произхожда от Източна Африка и навлиза в Европа през Османската империя.

Така думата влиза в речниците още преди 500 години и остава там до днес независимо, че се отнася до североамериканска птица и няма никаква връзка със страната Турция или дори с Европа. Още повече, че думата Turkey от древни времена означава „земята на турците”.

Като стана въпрос за вкусната птица, английският не е единственият език със странно наименование за нея. Турците я наричат птицата „хинди“ (hindi), което пък е турското име за Индия. Позоваването на Индия вероятно идва от старата, макар и погрешна идея, че Новият свят е бил в Източна Азия.

Французите пък използват dinde - име, което също свързва птицата с Индия. На френски d'Inde означава "от Индия". А в Индия, на езика на хинди, пуйката се нарича тарки. Още по-екзотично е, че на португалски същата птица е с наименованието „Перу“, като южноамериканската държава.

  • Новата карта с имената на държавите по света

Смяната на името на Турция влиза в поредицата от подобни промени, които драматично измениха имената в световната карта на държавите.

Нидерландия, която всички неправилно наричаха Холандия, защото посочваха само една нейна област, вече е наложено като ново име на европейската държава. На Чехия й омръзна да я наричат с по-дългото - Чешка република. През февруари Тайланд съобщи, че ще замени официалното чуждестранно наименование на столицата си от Банкок на Крунг-Тхеп-Маха-Накхон. Преди години името на най-населения град в Мианма Рангун бе променено на Янгон.

Ако се върнем назад в историята, големите примери са много. През 1707 г. се появява концепцията за Обединеното кралство Великобритания. На югозапад от нас, през 2019 г. Бившата югославска република Македония (както официално я наричаха на световно ниво) се превърна в Северна Македония след дълго продължилия спор с Гърция.

Територията на днешните Съединени американски щати някога била наричана от коренното население Остров Костенурка (Turtle Island). Война превръща Източен Пакистан първоначално в Източен Бенгал, а после и в Бангладеш.

Много от големите световни градове също се „пременяват“, отразявайки старите корени и променящите се идентичности. Някога Ню Йорк се е казвал Ню Амстердам, а за кратко и Ню Ориндж (нов портокал), което не съответства на съвременното му нарицателно Голямата ябълка. Санкт Петербург си върна името, дадено му от Петър Велики, след като премина през Петроград и Ленинград. Бомбай вече е Мумбай. Константинопол, бившата столица на Византия, по-късно приема екзотичното име Истанбул, което ни връща отново към въпроса за Тюркийе.

  • Посланието на един амбициозен лидер

Името Тюркийе не е ново за турския народ, който го използва от основаването на републиката през 1923 г. след разпада на Османската империя. За президента Реджеп Тайип Ердоган това наименование "най-добре изразява културата, цивилизацията и ценностите на турската нация". През 1923 г. новата тогава нация се изправя от пепелта на Първата световна война. Днес Турция си има други предизвикателства, пред които Ердоган е готов да се изправи. Защото със сменянето на името той дава сериозна заявка за нова роля на Турция пред света.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички