Западна Африка прие стратегия за борба с епидемията от Ебола

Западна Африка прие стратегия за борба с епидемията от Ебола | StandartNews.com

Акра. Западноафриканските държави и международни здравни организации приеха нова стратегия в четвъртък за борба със смъртоносната епидемия от ебола, която до момента е убила стотици хора в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

На двудневната среща в Гана столицата Акра, длъжностни лица се ангажираха да работят за по-доброто наблюдение за откриване на случаи на вируса, засилване на трансграничното сътрудничество, по-добро ангажиране с местните общности и по-тясно сътрудничество със Световната здравна организация на ООН и други партньори.

Министрите също така препоръчаха създаването на суб-регионален център за управление в Гвинея, който да координира техническата поддръжка. Решенията включват правителства, Организацията на обединените нации, американския Център за контрол и превенция на заболяванията, международни хуманитарни агенции и частния сектор.

Най-малко 467 души са починали от вируса от февруари насам, по данни на Световната здравна организация (WHO).

ООН очаква епидемията от ебола в Западна Африка да продължи най-малко няколко месеца, предаде AFP.

Помощник генералният директор на ООН за здравна сигурност Кейджи Фукуда е заявил, че е „невъзможно да се даде точен отговор" на въпроса колко още ще продължи епидемията или кога може да започне да се забавя.

"Очаквам да ни се налага да се справяме с епидемията още поне няколко месеца", посочи Фукуда.

Вирусът на ебола е един от най-смъртоносните, известни до момента. Състои се от рибонуклеинова киселина и е в състояние да се размножава в почти всички видове клетки на организма-приемник. Вирусът причинява най-различни тежки симптоми на заболяване, известно като хеморагична треска. Заразените развиват висока температура, оплакват се от главоболие, обща отпадналост, мускулни и ставни болки. Увреждането на кръвосъсирването води до вътрешни кръвоизливи, увреждане на тъканите, хеморагичен шок и най-често смърт.

Вирусът се среща в тропическите джунгли на Централна Африка и Югоизточна Азия и е описан научно за първи път през 1976 година, напомня Deutsche Welle.

Досега са регистрирани над 60 огнища на заболяването.

"Вероятно избухването на епидемията е свързано и с интензивното движение на много хора между трите страни. Липсата на разбиране сред местното население за начина, по който се предава заболяването, усложнява работата по ограничаване на епидемията, посочват "Лекари без граници". В държави като Гвинея например е широко разпространена консумацията на месо от диви животни, например маймуни. Хигиенните стандарти са на много ниско ниво, а при погребения на хора, починали от ебола, близките не се съобразяват с предупрежденията на лекарите да не докосват трупа.

Смъртността при сегашната епидемия от Ебола е от 70 процента. Поради липсата на достатъчно места в болниците на трите засегнати държави и липсата на медикаменти и медицински персонал, може да се очаква, че ситуацията няма да се подобри бързо. Нещо повече, от хуманитарната организация "Лекари без граници" се опасяват, че ситуацията може да излезе изцяло извън контрол.

Срещу Ебола засега няма нито ваксина, нито медикамент, който да подобрява състоянието. Счита се, че е малко вероятно заразата да се прехвърли и към Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай