Заложническа блокада пред парламента в Босна и Херцеговина

Близо 3 000 направили жива верига пред парламента в Сараево.

Заложническа блокада пред парламента в Босна и Херцеговина | StandartNews.com

Сараево. Близо 3 000 демонстранти направиха жива верига пред парламента на Босна и Херцеговина в Сараево. Протестът започнал вчера рано сутринта, но достигнал по-големи размери по-късно през деня, съобщиха босненски медии. Хората, които са протестирали пред сградата, не допускали никой да влезе или излезе от парламента до 03 часа през нощта. Сградата била пълна с депутати, както и участници в конференция на управителите на народните банки от Югоизточна Европа.

Няколко часа протестиращите не допуснали никой до парламента, а участниците в конференцията потърсили помощ от своите посолства, защото се чувствали като заложници. Протестът на гражданите в Сараево е предизвикан от липсата на споразумение между политическите партии за единен граждански номер за новородените. Недоволството на хората избухнало когато бебе на три месеца не могло да замине за лечение в чужбина, защото нямало ЕГН.

Кметът на Сараево също се е включил в протестите. Той подкрепил хората от живата верига с думите: "Аз също съм тук и от името на над 1500 бебета в Сараево, които не могат да получат документи за пътуване.", пише онлайн изданието thestar.com.

Според информация на сараевското електронно издание "Дневни аваз", драмата със заложниците е приключила около 03.00 часа местно време. Тогава полицията е успяла да евакуира чуждестранните гости и политици от сградата на парламента. Водени са и преговори с протестиращите, стана ясно още от медията, в тях е участвал представителят на международната общност Валентин Инцко. Именно той е успял да убеди тълпата да прекъсне живата верига и да пусне заложниците един по един.

Управителят на Народната банка на Босна и Херцеговина Кемал Козарич е заявил пред медии, че заложническият инцидент е истински дипломатически скандал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай