Загиналите от взривилия се петролопровод в Китай са над 40

Загиналите от взривилия се петролопровод в Китай са над 40 | StandartNews.com

Пекин. Броят на загиналите след експлозията на петролопровода в Източен Китай достигна 47 души. Властите съобщават, че се е наложила евакуация на 18 000 души, който са живеещи в кварталите покрай петролопровода.

Взривът, разтърсил пристанището Циндао, е бил толкова мощен, че подхвърлил във въздуха коли и повредил пътни магистрали. В резултат на експлозията над града се е образувал гъст облак от черен дим.

На жителите са раздадени защитни маски заради концентрацията на токсични частици над националните норми.

Петролопроводът е собственост на китайския петролен гигант „Синопек". Президентът на компанията Фу Шъню заяви, че фирмата ще определи възможно най-бързо причините за инцидента и ще даде обяснение за тях.

Петролопроводът е въведен в експлоатация през 1986 г. и е дълъг 248 км. През него преминават по 10 милиона тона суров петрол годишно.

Властите на Циндао, голям град в провинция Шандун, полагат усилия, за да спрат изтичането на петрол. Разливът вече е замърсил 1000 кв. метра по пътя си, преди да се влее в морето, където се простира на 3000 кв. метра.

Индустриалните аварии са често явление в Китай, най-вече заради неспазване на нормите за безопасност. Според официалните статистики за първите шест месеца на 2013 г. при злополуки на работното място са загинали близо 28 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай