Япония: Течовете във Фукушима са по-големи от очакваното

Премиерът нареди намеса на правителството

Япония: Течовете във Фукушима са по-големи от очакваното | StandartNews.com

Токио. Японското правителство смята, че през последните две години от повредената АЕЦ "Даиичи" във Фукушима в Тихия океан е изтичала замърсена с радиация вода, предаде Ройтерс, цитирайки предтавител на министерството на индустрията.

 По-рано друг източник на агенцията заяви, че количеството е около 300 тона замърсена вода на ден.

Операторът на атомната централа, която сериозно пострада при земетресението и цунами през 2011 г., TEPCO, заяви, че не може да потвърди точното количество вода, която е изтичала в Тихия океан. "В момента не можем да кажем колко точно подпочвени води са се вливали в океана", заяви говорител на енергийната компания Нориюки Имайзуми.

В сряда премиерът на Япония Шинзо Абе обеща да засили усилията на властите за спиране на изтичането на радиоактивна вода.

Наричайки ситуацията във Фукушима "неотложен въпрос," Abe разпореди правителството за първи път да се включи, за да помогне на Tepco да се справи с кризата.

Той е наредил на министерството на икономиката, търговията и индустрията спешно да се справи със ситуацията и да се увери, че TEPCO предприеме необходимите действия за почистването, което се очаква да продължи повече от 40 години и да струва около 11 милиарда долара.

Екологичната организация Грийнпийс заяви, че Tepco са "скрили течове" и призова Япония да потърси международна експертиза.

"Грийнпийс призовава японските власти да направят всичко по силите си за решаване на тази ситуация, а това включва и увеличаване на прозрачността ... и получаване на международен експертен опит, за да се помогне в намирането на решения", каза д-р Райън Тойле от Грийнпийс.

В седмиците след бедствието, правителството позволи на Tepco да изхвърлят десетки хиляди тона замърсена вода в Тихия океан, за да се предотврати авария.

Но ескалацията на кризата повишава риска от още по-дълго и по-скъпо почистване, като вече се очаква процесът да отнеме повече от 40 години и да струва $ 11 милиарда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай