Янис Варуфакис - Министърът бунтар

Янис Варуфакис - Министърът бунтар | StandartNews.com

Янис Варуфакис чупи всички норми и е икономическият мозък на Атина

Откакто Гърция има ново правителство, той е в светлината на прожекторите. Финансовият министър Янис Варуфакис направи обиколка в Европа, а завчера беше първият му сблъсък с Еврогрупата. Бунтар в поведението и външния си вид, Варуфакис се опитва да договори нови условия за спасителния план за Гърция. Признат на международно равнище икономист и професор, той загърби академичния свят, за да се превърне в икономическия мозък на крайнолявото правителство на Алексис Ципрас. Именно Варуфакис е получил най-много гласове на мажоритарния вот при предсрочните парламентарни избори в южната ни съседка на 25 януари. При това от всички кандидати от всички партии. Още при представянето на кабинета в Атина два дни по-късно бе посочено, че той е една от ключовите политически личности, имащи тежката отговорност да преговаря с "тройката" кредитори - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Още преди триумфа на СИРИЗА пред урните в края на миналия месец, Варуфакис изтъкна необходимостта "да се седне да се говори с кредиторите как по най-добър начин да се реорганизира погасяването на гръцкия дълг". Като набелязаната от него стратегия е проста - "да се избягва фокусът на конфронтация с кредиторите". Ето защо не е изненада неотдавнашното интервю на Варуфакис пред британския в. "Файненшъл таймс", в което той обясни, че Гърция ще предложи не отписване, а преструктуриране на част от дълга, като ще поиска серия от замени на дългови облигации, за да се намали бремето на Гърция.

Варуфакис е роден на 24 март 1961 г. в Атина и има двойно гръцко и австралийско гражданство. Завършва математика и статистика, а след това защитава и докторска дисертация в Икономическия университет в Есекс, Великобритания, през 1987 г. В същия университет става преподавател по икономика и иконометрия, както и чете лекции по тази материя в няколко университета в Източна Англия, в Кеймбридж, Глазгоу, Тексас и Сидни. До 2000 г., когато решава да се върне в родната си Гърция, за да преподава икономическа теория в Университета в Атина. Което всъщност е и последното му работно място, преди да стане министър.

Варуфакис участва активно през последните години в дебата за кризата с еврото, възникнала през 2008 г., и за която говори в не една или две свои книги и есета. Сред научните му трудове изпъква книгата "Глобалният минотавър" - анализ за причините за възникване на кризата с еврото, в който вечно усмихнатият Варуфакис се обявява за воденето на задълбочен дебат на мястото на хаотичните спасителни операции. Друг негов признат труд е "Скромно предложение", в което предлага решения за слагане на край на "сегашната икономическа разруха". Публикува го през 2010 г. съвместно с икономистите Стюарт Холанд и Джеймс Галбрайт.

Преди да се присъедини към СИРИЗА, новият финансов министър в периода 2004 - 2006 г. е икономически съветник в правителството на социалдемократа Георгиус Папандреу. В последствие обаче пътищата им се разделят и става един от най-яростните му критици в сферата на икономическите му и финансови политики.

Варуфакис е известен икономически анализатор, чието мнение и анализ често търсят световни медии като Би Би Си, Си Ен Ен и Скай Нюз. Не по-малко популярен е и личният му блог yanisvaroufakis.eu, в който анализира както гръцката, така и глобалната политика и икономика.

Любопитен факт е, че Варуфакис се облича като бунтар - предпочита дънки и кожено яке, вместо костюм и вратовръзка. При неотдавнашната си среща с холандския финансов министър и шеф на еврогрупата Йерун Дейселблум, Варуфакис "счупи протокола" като застана до него с разкопчана риза, падаща свободно над панталоните му.
Друг интересен факт е, че новият отговорен пост на министър съвсем не е променил небрежния му начин на живот - той продължава да се разхожда неглиже по улиците на Атина. Но сега вече гъркините се хвърлят да го прегръщат като герой, дошъл да освободи обсаден град, посочва сп. "Венити феър". Е, има и такива, които вече са го кръстили "Varoufucker", посочва изданието.

Той обаче е верен на настоящата си половинка, известната фотографка и авторка на арт инсталации Дана Страту, с която са заедно от 10 години. Именно тя го вади от емоционалния срив преди 10 г., когато първата му жена, австралийка от гръцки произход, решава да се върне в Сидни и взема новородената им дъщеричка Ксения. Той пише в блога си, че е съкрушен, но тогава се появява Страту, която пък има две деца - Николас и Есмералда, от предишна връзка, и го вади от "черната дупка". Варуфакис и Страту имат няколко съвместни проекта, но дъщеря му Ксения, която в момента е 10-годишна, остава негово специално вдъхновение. В последната му книга "Обсъждане на икономиката с моята дъщеря", засега публикувана единствено на гръцки, Варуфакис обяснява ясно и буквално, както се обяснява на дете, гръцката криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай