Възможно ли е? Какво подготвят за Путин

Руски учени разработиха и завършиха първата фаза от клиничните изпитвания на ново лекарство

Възможно ли е? Какво подготвят за Путин | StandartNews.com

Руски учени разработиха и завършиха първата фаза от клиничните изпитвания на лекарство против стареене. То увеличава продължителността и качеството на живот. Завършването на пълния цикъл от тестове и навлизането на пазара се очаква в рамките на 10 години, съобщи заместник-деканът на Факултета по биоинженерство и биоинформатика на Московския държавен университет - Дмитрий Виленски пред ТАСС, информира България Он Еър.

Той уточни, че по време на предклинични изпитания е доказано, че лекарството, кръстено "Пластомитин", удължава живота на животните. Тествания са правени върху мишки, дрожди, плодови мушици, риби, кучета, зайци. Резултатите зависят от дозите, условията на отглеждане на животните. Мишките, които са получавали лекарството с вода през целия си живот, имат значително по-добри показатели по отношение на стареенето от мишките от контролната група.

"Много заболявания, свързани със старостта, вече са тествани върху животни. Всичко води до факта, че можем да забавим стареенето при животни", каза Виленски. 

Лекарството е показало, че не крие рискове при различни видове животни.

Той говори по време на форума на иноваторите IN'HUB в Новосибирск.

"Сред хипотезите за причините за стареенето е, че то е присъщо на живите организми по еволюционен път и в определен момент от живота човешкият организъм започва активно да синтезира опасни вещества, отравяйки себе си. Ние сме в състояние да синтезираме огромно количество отрови, едно от вредните вещества, които се произвеждат в човешкото тяло, са свободните радикали. Колкото по-възрастен е човекът, в тялото му се натрупват все повече отровиот тази отрова и тогава стареенето е бавно отравяне на организма, което се получава от свободните форми на кислорода", обясни той и допълни,

Под ръководството на акад. Владимир Скулачев е разработено веществото SkQ1 - мощен антиоксидант, способен да прониква в митохондриите и да се бори със свободните форми на кислород директно на мястото на тяхното производство. "Действа като класически антиоксидант, свързва свободните радикали, неутрализира – за разлика от баналните антиоксиданти, може да се използва многократно“, каза Виленски.

Той уточни, че всички разработки и медикамети са патентовани.

Данните за успешните тествания идват на фона на серия от съмнения, свързани със здравословното състояние на руския президент Владимир Путин. Дали той лично ще реши да се тества лекарството против стареене - предстои да видим в следващите години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай