Взеха дипломата на сръбския финансов министър

Причината е плагиатство

Взеха дипломата на сръбския финансов министър | StandartNews.com

Министърът на финансите на Сърбия Синиша Мали е преписал части от докторската си теза, съобщиха от Белградския университет, след като неговата работа бе оспорена от учени, които се включиха към опозицията в отдавнашните й искания за неговата оставка, съобщи Reuters, предаде Агенция "Фокус".

Преглед на изображението в Twitter

В съобщение, най-големият и престижен университет в страната заявява, че Мали, доверен съюзник на президента Александър Вучич, „е преписал текстове или цели параграфи от работите на други автори, без да споменава техните имена, като по този начин е нарушил етични кодекс на университета“.

Ректорът, Иванка Попович, казва, че етичният съвет единодушно е решил да отнеме дипломата, получена от Мали през 2013 година за неговата теза по реструктуриране и приватизация.

„Бордът за професионална етика ще изпрати окончателното си решение за нулиране на дипломата (на Мали) до Сената на Университета“, заяви тя.

Мали, който многократно е отричал обвинения за дипломата си, заяви, че ще продължи да работи. „Аз съм по-фокусиран върху бюджета на Сърбия, което е работата, за която ми плащат сръбските граждани“, цитира думите му държавната агенция Танюг.

Скандалът около тезата на Мали предизвика призиви за оставката му от раздробената опозиция на Сърбия и студенти, които от почти година организират ежеседмични протести срещу управлението на Вучич, когото смятат за корумпиран и авторитарен.

Преди това Мали беше кмет на столицата Белград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай