Въвеждат комендантски час в Париж

Ограничения ще има за още няколко града в следващите 4 седмици, глобата започва от 135 евро

Въвеждат комендантски час в Париж | StandartNews.com

Френските власти налагат комендантски час от 17 октомври в Париж и някои други градове с високо разпространение на коронавирус. Това съобщи в сряда френският президент Еманюел Макрон в интервю за френски телевизионни канали, цитирани от ТАСС.

"Решихме да въведем вечерен час в Париж и редица други големи градове", каза Макрон. Той поясни, че комендантският час ще работи от 21:00 до 06:00 местно време, като се започне тази събота. Според президента това решение ще бъде валидно поне четири седмици.

Макрон потвърди, че всички ресторанти и театри ще бъдат затворени от 21:00 часа в комендантския час. 

Освен във френската столица вечерен час ще се прилага в Лил, Марсилия, Гренобъл, Лион, Руан, Сент Етиен, Тулуза и Монпелие.

"За нарушение на комендантския час ще бъде наложена глоба в размер на 135 евро. Повторното нарушение ще доведе до глоба в размер на 1500 евро, мисля, че това ще има подходящо въздействие", подчерта Макрон.

Втора вълна

„Не сме загубили контрол (б.р. върху разпространението на вируса)“, каза френският президент. Независимо от това, както той отбеляза, "ситуацията е тревожна". "Ние сме в период, който е втората вълна", каза той. "Днес вирусът се е разпространил във Франция. Той засяга всички възрастови категории, има тежки форми на заболяване сред всички възрастови категории", каза Макрон.

Френският президент заяви, че всеки ден здравните власти в страната регистрират около 20 хиляди нови случая на коронавирусна инфекция. „Трябва да предприемем по-строги мерки, за да ограничим разпространението на вируса“, ​​каза той. В същото време Макрон подчерта, че „целта е, заедно с новите ограничения, да има възможност да продължи да се извършват икономически дейности, така че училищата и университетите да са отворени, за да могат гражданите да работят нормално“.

Според последните данни на агенция Sante publique France , повече от 756 хиляди души са заразени с коронавирус от началото на епидемията във Франция. Около 33 хиляди души са починали от усложнения, причинени от инфекция. По-рано във Франция беше задължително носенето на маска във всички обществени пространства. Нарушаването на тази наредба подлежи на глоба от 135 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай