Вучич се измъкна, протестът обсади полицията в Белград

Бърза присъда за 19-годишен, който участвал в нахлуването в държавната телевизия, възпламени отново митинга

Вучич се измъкна, протестът обсади полицията в Белград | StandartNews.com

Сръбският президент Александър Вучич успя да се измъкне от резиденцията си, която цял ден беше под обсада от близо хиляда демонстранти. Държавният глава е напуснал сградата със служебен автомобил около 17 часа, без това да доведе до ексцесии, съобщи ТАНЮГ. Предвожданият от лидера на "Двери" Бошко Обрадович протест обаче се пренесе пред централата на полицията заради ареста на петима участници в  нахлуването в държавната телевизия РТС в събота. Сред тях е и 19-годишния Павле Цвеич, който е бил осъден по бързата процедура за "дръзко и безобразно поведение в група" и веднага ще бъде изпратен в затвора. За останалите четирима се очаква съдът да вземе решение по-късно днес.

Пред управлението са разположени членове на жандармерията, а в сградата е и вътрешният министър Небойша Стефанович.

По-рано днес демонстрантите направиха жива верига около сградата на президентството, за да попречат на Вучич да излезе от нея. През това време той написа в Инстаграм профила на „Бъдещето на Сърбия“, че в „страната не бива да има страх и че по възможно най-добрия начин ще отвърне на насилието“. Той публикува и снимка как играе шах с вътрешния министър Небойша Стефанович.

Когато президентът започна обръщението си заради снощното нахлуване на опозиционни демонстранти в сградата на държавната телевизия РТС, протестиращите скандираха: „Край с него“, „Арестувайте Вучич“, „Оливер Иванович“ (името на косовския сръбски лидер, за който опозицията твърди, че е убит по нареждане на Вучич - бел. ред.).

„Няма да допуснем насилие, онези, които нарушават закона, ще отговарят“, заяви Вучич в обръщението си към народа. По повод нахлуването в РТС и протеста около президентството той каза, че „Сърбия разрешава протести, докато не се стигне до насилие".

„Никой никога в такива условия не е давал пресконференция“, каза Вучич и добави, че е искал да покаже, че „не бива да има страх от хулигани, побойници и фашисти като Бошко Обрадович и олигарси като Драган Джилас и Вук Йеремич“.

„Те мислеха, че няма да посмея да дойда тук. Не се страхувам. Мога да изгубя само живота си. Ще продължа да се боря за Сърбия, няма нищо по-важно от това“, каза той.

Председателят на партия „Левица“ Борко Стефанович призова гражданите да стоят пред президентството като „жива верига на свободата“ и да не пуснат Вучич да излезе. Лидерите на опозиционния „Съюз за Сърбия“ призоваха събралото се множество към мирна и ненасилствена форма на борба. Те искат оставките на Вучич, на премиера Ана Бърнабич, на председателката на парламента Мая Гойкович и на директора на РТС Драган Буйошевич, както и създаване на условия за честни и демократични избори.

Антиправителствените протести в Сърбия започнаха още през декември миналата година. Участниците обвиняват правителството в създаване на асмосфера на насилие и се обявяват против готвената пенсионна реформа. През януари митинг събра в центъра на Белград над 10 000 души, които протестираха срещу управлението на президента Вукич и неговата Сръбска прогресивна партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай