Вучич: Белград и Скопие са в отлични отношения

Вучич и неговият македонски колега Стево Пендаровски се срещнаха в Белград

Вучич: Белград и Скопие са в отлични отношения | StandartNews.com

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази мнение, че между неговата държава и нейния съсед Северна Македония има много добри взаимоотношения, които са дори по-добри отколкото са били преди година или две, и могат да бъдат подобрени и повече, предава белградският телевизионен канал N1.

Вучич и неговият македонски колега Стево Пендаровски се срещнаха в Белград и заедно с други неща, както каза вторият, са дискутирали френската инициатива по разширението на Европейския съюз.

Вучич каза, че Скопие и Белград нямат сериозни проблеми помежду си, настрана от Косово, което Северна Македония признава като независима държава и добави, че двете страни желаят да изградят близки приятелски взаимоотношения.

Президентът на Сърбия заяви пред репортери, че търговията между неговата държава и Македония възлиза на 857,8 млн. евро за 2018 г. и че има надежда тя да се повиши до милиард.

Пендаровски от своя страна заяви по време на съвместната си пресконференция със сръбския лидер, че неговата държава няма алтернатива на членството си в ЕС.

„Европейската интеграция остава дългосрочен приоритет за Северна Македония“, каза той и добави, че тези процеси са най-добрия начин за демократичната трансформация на регионалните общества.

Той добави, че решение, до което Белград и Прищина трябва да стигнат по време на диалога помежду си, трябва да допринася за регионалната стабилност.

Малко преди срещата си с Вучич, Пендаровски заяви, че е очаквал позитивен диалог със сръбския държавен глава, който трябва да се върти около политическите проблеми, безопасността и икономически въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай