Все повече хора от Шотландия искат нейната независимост

Все повече хора от Шотландия искат нейната независимост | StandartNews.com

Все повече хора на Острова искат независимостта на Шотландия. Привържениците на независимостта са се увеличили от 32 на 38%- само 1 процент по-малко или в рамките на статистическата грешка, показва проучване на общественото мнение, цитирано от "Ройтерс".

Данните показват, че девет дни преди референдума по въпроса, привържениците и противниците са с изравнени позиции.

Броят на хората, които казват, че ще гласуват против отделянето на северната област, е намалял за един месец от 45 на 39%. Хората, които твърдят, че със сигурност ще дадат своя вот, е нараснал до 84%, показват още данните от проучването.

"Това проучване разкрива удивителна промяна в нагласата на избирателите. Резултатите са прекалено близки, за да бъде обявен (победителят), и двете страни сега ще бъдат стимулирани да използват максимално последните няколко дни от кампанията, за да се опитат да убедят нерешилите гласоподаватели в достойнствата на своята кампания", обяснява Том Костли, директор на шотландското поделение на социологическия институт Ти Ен Ес, което е провело проучването.

Европейската комисия обяви, че Шотландия ще трябва да напусне Европейския съюз и отново да кандидатства за членство, ако шотландците поискат да се отделят от Великобритания.

Стандарт Нюз припомня, че референдумът ще се състои на 18 септември. Над 4 млн. шотландци и жители на областта имат право на глас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай