Война за Косово? Наш дипломат каза възможна ли е

Снощи имаше ескалация на напрежението между Косово и Сърбия

Война за Косово? Наш дипломат каза възможна ли е | StandartNews.com

За директна заплаха от военни действия в Косово очевидна не може да се говори, успокои в интервю за бТВ Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово.

Той добави, че е било опровергано, че сръбски военни се съсредоточават по границата.

"Очаквам намесата на ЕС и НАТО в Косово. Имаме поредното действие в една перманентна криза", посочи Бобев.

Според него спорните въпроси ще бъдат решавани на масата за преговори, както настоява ЕС.

Снощи имаше ескалация на напрежението между Косово и Сърбия. Етнически сърби в Косово блокираха пътни артерии, по които се стига до границата на Косово със Сърбия в израз на недоволство от решенията на правителството в Прищина.

Кабинетът на Косово беше решил от днес (1 август) да заменя личните им документи и регистрационните табели на автомобилите, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово.

Сръбският президент Александър Вучич направи вчера обръщение към сръбския народ и заяви, че ситуацията в Косово "никога не е била толкова сложна" за Сърбия и за сърбите, които живеят там. Късно снощи решението бе отложено с месец.

“Всичко, което мога да кажа е, че ще искаме мир и ще търсим мир. Но нека ви го кажа направо: Няма да се предадем и Сърбия ще спечели. Ако се осмелят да преследват сърби, малтретират сърби, убиват сърби – Сърбия ще спечели. Това е всичко, което имам да кажа“, заяви Вучич.

След обсъждания с партньорите ни от Европа и САЩ, решихме да отложим прилагането на реципрочната мярка, касаеща регистрационните табели на автомобилите и картите за самоличност, с един месец, до 1 септември, заяви правителството на Косово, предаде Асошиейтед прес тази сутрин. Предстои да се види дали това ще успокои напрежението между Прищина и Белград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай