Война на Острова! Профсъюзите се прицелиха в Лиз Тръс

Напрежението се засилва на фона на сериозно влошаване на икономическата ситуация

Война на Острова! Профсъюзите се прицелиха в Лиз Тръс | StandartNews.com

Профсъюзите във Великобритания оказват все по-сериозен натиск върху новата министър-председателка Елизабет Тръс, след тя като обяви намеренията си да наложи ограничения, с които да предотврати затварянето на железопътната мрежа по време на коледните празници.

Напрежението между синдикатите и новото правителство се засилва на фона на сериозно влошаване на икономическата ситуация в страната, предава БТА. 

В четвъртък Ройтерс съобщи, че инфлацията във Великобритания е достигнала 9,9 процента, което надхвърля 4,5 пъти заложената от британската централна банка цел. Очаква се през октомври тя да достигне 11 процента, а това ще се отрази много тежко на домакинствата, които вече изпитват затруднения да плащат за наем, храна и комунални услуги, отбелязва агенцията. Въпреки че инфлацията се покачва в световен мащаб, Великобритания е засегната особено силно. Според британския парламент повишаването на цените се дължи на нарастващото потребителско търсене и затрудненията във веригите за доставки, а и разходите за газ и електроенергия са се повишили многократно заради войната в Украйна.

Принос за обезценяването на британската лира оказа и представеният от Елизабет Тръс в края на миналия месец икономически план, който предвиждаше голямо намаление на данъците предимно за хората с най-високи доходи, припомня в. "Вашингтон пост".

Преди да встъпи в длъжност, екипът на новата британска премиерка каза, че през първите 100 дни от мандата ѝ ще бъдат предложени законови промени, които да ограничат правото на профсъюзите да предприемат стачни действия.

Понастоящем, за да се организира законна стачка във Великобритания, синдикатите трябва да проведат гласуване, в което да участват най-малко 50 процента от служителите в съответното предприятие, отбелязва в. "Файненшъл таймс". Освен това, ако става въпрос за сектор с голямо обществено значение, 40 на сто от всички служители трябва да гласуват "за" предприемането на протестни действия.

Тръс обеща да промени закона така, че стачните действия да изискват подкрепата на 50 процента от всички служители, като въпросното условие ще важи за абсолютно всички сектори.

Ще бъде ограничен и броят на протестите, които работниците ще могат да проведат в рамките на шест месеца след успешния вот.

Тръс възнамерява и да отмени необлагаемите плащания за стачкуващите работници.

Идеята е новите правила да влязат в сила до 14 декември, когато съсловните организации заплашват да спрат работата на железниците, ако не бъде постигнато споразумение по исканията им за по-високи заплати.

Според поддръжниците на плана така ще се попречи на профсъюзите "да държат страната в плен", посочва в. "Дейли телеграф".

Миналия уикенд, в навечерието на конференцията на Консервативната партия в Бирмингам, във Великобритания се проведоха масови протести срещу правителството.

Демонстрации имаше в повече от 50 града, включително в Лондон, Манчестър, Ливърпул, Глазгоу, Кардиф, Брайтън и Нотингам, като според в. "Морнинг стар" в тях са участвали над 100 000 души.

В демонстрациите участваха представители на всички големи профсъюзи в страната, включително на национален съюз на работещите в железопътния, морския и обществен транспорт (RMT), Синдиката на заетите в телекомуникационния сектор (CWU) и Движението на младите лекари, както и някои политически формации като Комунистическата партия на Британия и Младежката комунистическа лига.

Подкрепа към протестиращите изрази и бившият лидер на лейбъристите Джереми Корбин. "Работниците и общностите в цялата страна се борят срещу алчността, неравенството и експлоатацията. Тъй като заплатите намаляват, а печалбите растат, нашето послание е ясно. Ние не сме тук, за да управляваме. Ние не сме тук, за да посредничим. Ние сме тук, за да победим", заяви Корбин, цитиран от информационния портал "Пийпълс диспач".

В четвъртък Тръс  атакува "войнстващите профсъюзи, противниците на Брекзит" и ги нарече "коалиция срещу растежа", която спъва развитието на страната, отбелязва британският в. "Индипендънт".

Представяйки плана си за икономическо развитие на конференцията на консерваторите в Бирмингам, британската премиерка се обърна към опонентите си и ги обвини, че са обзети от идеята за въвеждане на "повече данъци, повече регулации и по-голяма (държавна) намеса". Тръс ги определи като "врагове на предприемачеството" и заяви: "Това е грешно, грешно, грешно!".

Речта ѝ беше прекъсната от две активистки от "Грийнпийс", които издигнаха банер с надпис: "Кой е гласувал за това?".

"Нека ги отстраним", призова Тръс, с което предизвика бурните аплодисменти на съпартийците си. След като бяха изведени от залата, Тръс се пошегува, че "коалицията срещу растежа" е пристигнала в залата "малко по-рано", разказва телевизия Си Ен Ен.

По думите ѝ във въпросната коалиция влизат "лейбъристите, либералните демократи, Шотландската национална партия, войнстващите профсъюзи, носителите на користни интереси, преоблечени като мозъчни тръстове, умните глави, противниците на Брекзит, движението "Бунт срещу унищожението", както и някои от хората, които бяха тук в залата".

Лидерката на британския синдикат "Юнайт" заяви, цитирана от в. "Морнинг стар", че ако Елизабет Тръс наистина искаше да развие икономиката, "тя нямаше да заклеймява като "войнстващи" медицинските сестри, шофьорите, събирачите на отпадъци, докерите и десетките хиляди работници, които предприемат действия по отношение на заплатите си във всички краища на страната, за да могат да покриват сметките си и да защитават семействата си".

Днес бившият финансов министър от Лейбъристката партия Алистър Дарлинг заяви в ефира на Би Би Си, че настоящите икономически сътресения са "самопричинени" и че правителството "хвърля на боклука" репутацията на Обединеното кралство. Той определи сегашната ситуация като "хаотична" и допълни, че правителството дава "учебникарски пример за всичко, което не трябва да се прави в трудни времена".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай