Пак си намериха причина за протести в САЩ

В Сиатъл бяха арестувани 45 души

Пак си намериха причина за протести в  САЩ | StandartNews.com

Протестите на движението "Животът на чернокожите има значение" се възобновиха с нова сила тази събота и неделя, след затишие през последните седмици. В Сиатъл бяха арестувани 45 души. Ранени има и сред полицаите, и сред демонстрантите.

Градът на западното крайбрежие беше най-горещата точка тази нощ. До сблъсъците се стигна след палеж и рушене на частна собственост от страна на протестиращите. "Федерални, вървете си у дома!", скандираха демонстрантите. Причината за гнева им е разполагането в града на тежковъоръжени федерални агенти.

Кметът Джени Дънкан призова демонстрациите да са мирни, но остро критикува решението на президента, който според нея е взел на прицел градове на демократите като Сиатъл и Портланд. Федерални агенти - против волята на кметовете, бяха изпратени и в Чикаго, Канзас сити и Албакърки, Ню Мексико.

Напрежение имаше и в други градове - в Остин, Тексас, мъж беше застрелян по време на протест. В Лос Анджелис също имаше сблъсъци. В Луисвил, Кентъки, чернокожи от местна милиция, въоръжени с автомати и пистолети, демонстрираха с искане за справедливост след убийството на Бриона Тейлър от полицай през март.

В Портланд протестът се състоя за 59-и пореден ден. Именно ситуацията там разпали с нова сила демонстрациите срещу расизма и полицейското насилие, затихнали от седмици. След стълкновенията между федерални агенти и протестиращи вчера в цялата страна демонстранти показаха нова мобилизация и решимост да бъдат чути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай