Петък,

Вкарват в регистър споделените в интернет имоти

От: Редактори -
A
A
A

Притежателите на имоти в Кипър, предлагащи ги в онлайн платформите за споделено настаняване от типа на Airbnb и Booking.com, вече попадат под законова регулация и подлежат на регистрация. Новият закон бе приет от парламента на страната в петък.

Желаещите да отдават квартири за краткосрочно настаняване вече трябва да се регистрират в специален регистър, който се създава към Държавния департамент по туризма. Те ще могат да работят след като получат лиценз от него.

Регистрационният номер на имота трябва да бъде представен на онлайн платформата, за да може собственикът му да се включи в нея. Така ще се гарантира, че предлаганите квартири са одобрени от правителството, обясни зам.-министърът по туризма Савва Пердиос.

Наемодателите, които досега отдават свои жилища по този начин, имат срок от 2 години да се съобразят със закона, а новите трябва да се регистрират веднага. Според представените в парламента данни около 20 000 места за временно настаняване попадат в обхвата на новите разпоредби.

Новият закон не третира проблема с данъчното облагане на приходите от отдаваните под краткросрочен наем имоти. Те ще бъдат включени в декларациите за данък върху доходите на собствениците им. Промяната в регулацията се прави, за да могат тези домакинства да имат легален допълнителен доход, бе подчертано при дискусията в пленарната зала.

Законът бе гласуван след година и половина обсъждания в парламента, но без острия обществен дебат, който съпътства въвеждането на подобна нова регулация в България.

Според приетия у нас закон от тази година собствениците на имоти, предлагани в двете онлайн платформи, трябва да ги регистрират и да заплащат патентен данък.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички