Вижте касапина от Лондон

28-годишният Усман Хан е с пакистанско потекло, лежал в затвора за тероризъм до края на миналата година

Вижте касапина от Лондон | StandartNews.com
  • 28-годишният Усман Хан е с пакистанско потекло, лежал в затвора за тероризъм до края на миналата година

Усман Хан, на 28 г., е терористът, който вилня в Лондон вчера. Той уби двама души с нож преди смели минувачи да го обезвредят на „Лондон Бридж“, след което полицията го застреля на място при вида на пояса му с експлозиви, оказали се впоследствие фалшиви.

Психопатът е излежал половината от 16-годишна присъда за терористична дейност. Изправен е пред правосъдието през 2012 г., когато е доказано, че е планирал да взриви лондонската борса и да създаде лагер за терористи на поземлен участък в Пакистан, притежаван от семейството му. Той и още двама негови съучастници получават 16-годишни присъди от Апелативния съд през април 2013 г., информира "Скай нюз". След като излежал половината от присъдата си (зачели му 408 дни под стража), той бил освободен под гаранция. Пуснат е от затвора през декември 2018 г.

Вчера той уби мъж и жена с нож, рани други две жени и мъж, които се възстаноовяват в болница. Към момента разследващите не разкриват дали убиецът клони към "Ал Кайда" или т. нар. Ислямска държава.

Вътрешният министър Прити Пател, която е от индийски произход, отказа да коментира появилата се в медиите информация за психопата, който след освобождаването си е носел електронна гривна. "Полицията има нужда от време за разследването, не е правилно да се спекулира“, каза тя.

Премиерът Борис Джонсън, беше далеч по-категоричен в изказване преди заседание на правителствения комитет за извънредни ситуации Cobra: “Аз дълго съм спорил, че е грешка да се позволява на сериозни престъпници, склонни към насилие, да излизат от затвора рано и е много важно да приключим с този навик и да налагаме подходящите присъди за опасни престъпници, особено терористи“, каза Джонсън.  Той уточни, че в следващите дни по улиците ще има повече полицейски патрули, особено в Лондон, защото  идната седмица в английската столица ще се състои срещата на върха на страните от НАТО. Тя бе отменена заради кървавия петък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай