Версия: Взрив на борда е свалил египетския самолет

Версия: Взрив на борда е свалил египетския самолет | StandartNews.com

Властите в Египет не изключват причината за изчезването на полет MS804 на "EgyptAir" да е терористичен акт. Такова мнение изказват и редица експерти в областта на авиацията, съобщава „Звезда".

Междувременно vesti.ru, позовавайки се на египетски медии, съобщава, че вече е получен сигнал от една от черните кутии на самолета.

Според руския пилот Юрий Ситник от Внуковските авиолинии, инцидентът може да е терористичен акт. „Най-вероятно става дума за взрив или пожар на борда, който може да е възникнал в багажното отделение", смята той

Летецът-изпитател Анатолий Книшов предполага, че изчезването на самолета от радара сочи към взрив на борда.

Авиоекспертът Роман Гусаров припомня, че последната голяма самолетна катастрофа е станала отново в Египет.

Екипажът не е имал възможност да съобщш за проблем на борда на самолета, защото летецът може да е загубил съзнание или да е имало терористичен акт, смята пилотът на A320 Андрей Литвинов.

Той обяснява, че когато самолетът лети на тази височина 11 000 метра и екипажът не може да съобщи за внезапно възникнали проблеми, значи самолетът се разхерметизира и следва бърза загуба на съзнание.

Ако има проблем при излитане и казане, то екъпажът действително няма време да даде каквато и да било информация. Но на височина 11 000 метра, дори да възникне някаква техническа нередност, то екипажът има възможност да подаде сигнал и да започне отстраняването й. Щом не е направил това, значи пилотът или е загубил съзнание при разхерметизация, или е имало терористичен акт, както на самолета над Синай, счита Литвинов.

Междувременно пост в Туитър съобщи, че Egyptair предлага на роднини на загиналите на борда на самолета на Egyptair места в полетите към Египет още днес следобяд.

За това съобщава пост в социалната мрежа Туитър. В него се казва: "От Париж: Някои роднини на пътниците от полет #MS804 искат да пътуват да Египет. Egyptair им предлага места в самолетите, които извършват полети натам още този следобяд". 

На официалната страница на авиокомпанията към момента няма така информация. Компанията е написала, че отрича всякаква подвеждаща информация, публикувана от различни медии относно причините за изчезването на самолета, тъй като тя все още не е потвърдена.

Припомняме, че самолетът на Egyptair, който изчезна от екраните на радарите при полета си от Париж до Кайро в малките часове на нощта в четвъртък, се е разбил в морето край южния гръцки остров Карпатос. Това е потвърдил източник от гръцката авиация пред AFP.

„В около 00:29 по Гринуич (03:29 часа българско време), когато е летял в египетското въздушно пространство, самолетът е изчезнал от гръцките радари. Той се е разбил на около 130 морски мили от остров Карпатос", каза източникът.

Според официалния акаунт на авиокомпанията в социалната мрежа "Туитър" самолетът е изчезнал, след като е навлязъл в египетското въздушно пространство на около 10 мили. На борда му имало 66 души - 56 от тях пътници, а останалите - екипаж.

Външното министерство на Египет излезе с изявление, коментиращо "падането" на самолета. Така държавата потвърди, че става въпрос за катастрофа, а не терористично нападение, каквито спекулации заляха социаните мрежи.

Egyptair уточи по-рано, че пилотът, извършващ полета от Париж до Кайро, има 6275 летателни часа, сред които 2101 именно на А320. Вторият пилот има 2766 летателни часа. Самолетът е произведен през 2003 година. Експерти коментират, че това не е голям срок за експлоатация на подобен род машини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай