Версия: Немцов убит за обиди към исляма

Заур Дадаев не понесъл обидите към исляма

Версия: Немцов убит за обиди към исляма | StandartNews.com

Рамзан Кадиров нарече заподозрения Заур Дадаев патриот и вярващ мюсюлманин

Руският опозиционер Борис Немцов е бил убит заради негативните му коментари срещу исляма. Това заявил обвиняемият за ликвидирането на Немцов Заур Дадаев, твърди руското издание Росбалт, позовавайки се на анонимни източници от правоохранителните органи. Дадаев, който заедно с още четирима заподозрени остава в ареста до 28 април, фактически пое вината като организатор на престъплението, допълва изданието. Според него Дадаев обяснил, че през януари т. г. научил за правени неведнъж от Борис Немцов изказвания срещу мюсюлманите, живеещи в Русия, срещу пророка Мохамед и самия ислям. Като силно вярващ човек Заур не успял да изтърпи това. "Фактически Дадаев призна за организирането на това престъпление. Затова каквито и да е скандални разобличения или задържания в рамките на разследването следва да не се очакват", твърди същият източник.

В същото време президентът на Чечения Рамзан Кадиров заяви, че Дадаев е дълбоко вярващ мюсюлманин, който е бил шокиран от карикатурите на пророка Мохамед във френския сатиричен вестник "Шарли Ебдо". Той определи Заур Дадаев, който е бивш заместник-командир на чеченския батальон "Север", като "патриот".

"Твърдо съм убеден, че Дадаев е искрено предан на Русия. Той е истински патриот, беше готов да даде живота си за Родината, написа в "Инстаграм" Кадиров, като припомни, че Заур Дадаев е получил ордените за мъжество, заслуги и смелост". "Ако съдът потвърди вината му, с убийството на човек той е извършил тежко престъпление. Но той и крачка не може да е направил срещу Русия, заради която много години рискуваше собствения си живот", допълни Кадиров.

Два дни след нападението срещу "Шарли Ебдо", при което загинаха 12 души, Немцов определи в блог в сайта на радио Ехото на Москва нападението като "средновековна ислямска инквизиция". В понеделник неговият близък съратник Иля Яшин обаче заяви, че не вярва опозиционерът да е убит заради критика на исляма. "Немцов никога не е казал лоша дума за исляма. Той бе човек абсолютно толерантен в религиозен план", каза Яшин.

Междувременно още двама души бяха задържани в хода на разследването на убийството на Немцов. Двамата са поддържали контакт с Дадаев и още един от заподозрените в последно време. Имената на задържаните не се съобщават, но за единия от тях се знае, че е братовчед на високопоставен чеченец.

Президентът даде орден на Рамзан и Луговой

Путин разкрива операцията за Крим

US военна техника пристигна в Латвия

В Латвия пристигнаха над 1200 единици военна техника от САЩ, включително танкове и бронирани автомобили, съобщи ТАСС. Латвийското министерство на отбраната обясни, че това се прави с цел да се укрепи сигурността на страните в Балтика. Новата партида американска военна техника е доставена в Рижкия залив в рамките на мисията "Атлантик Рисолв".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай