Великобритания ще се спасява от ковид с молнупиравир

Британските власти ще започнат още този месец клинични изпитания на лекарството

Великобритания ще се спасява от ковид с молнупиравир | StandartNews.com

Британските власти ще започнат още този месец клинични изпитания на лекарството за ковид молнупиравир, произведено от "Мерк", обяви Сюзън Хопкинс, главна медицинска съветничка в британската Агенция за здравна сигурност, цитирана от Ройтерс.

Миналата седмица Великобритания стана първата държава в света, която одобри противовирусното лекарство, разработено от базираните в САЩ компании "Мерк" и "Риджбек байотерапютикс". Лекарството има потенциала напълно да промени начина, по който се лекува ковид, отбелязва Ройтерс.

Британското правителство заяви миналия месец, че вече е направило заявка за дози от лекарството на "Мерк", достатъчни за провеждане на курс на лечение на 480 000 болни и дози от лекарството за коронавирус на "Пфайзер", достатъчни за провеждане на курс на лечение на 250 000 болни, информира БТА.

Сюзън Хопкинс каза, че одобряването на лекарството молнупиравир е "страхотна новина" и клиничните изпитания ще започнат "в края на този месец или в началото на декември". Тя допълни, че досега лекарството е било тествано само при неваксинирани пациенти, така че новите изпитания ще помогнат да се разбере как то ще въздейства на ваксинираните хора. "Новото лекарство на "Пфайзер" вероятно няма да бъде одобрено преди новата година", добави тя и прогнозира, че това вероятно ще стане след няколко месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай