Великобритания предлага огромна сума пари за зелена енергия

Правителството обяви голям бюджет за този отрасъл

Великобритания предлага огромна сума пари за зелена енергия | StandartNews.com

Великобритания ще предложи рекордна подкрепа за нови офшорни вятърни паркове в предстоящ търг, след като предишен търг не успя да привлече кандидати за технологията през миналата година, съобщава Блумбърг.

Правителството определи бюджет от малко над 1 млрд. паунда за възобновяема енергия, като 800 млн. паунда ще бъде годишната подкрепа за следващото поколение офшорни вятърни паркове, съобщиха пред Блумбърг неназовани източници, запознато с въпроса. Общата сума е три пъти по-голяма от всички предишни пакети за подкрепа и ще бъде обявена в бюджета на Обединеното кралство по-късно в сряда.

Рекордната сума е най-новият знак, че различните правителства осъзнават, че трябва да направят повече, за да подкрепят индустрия, която смятат за жизненоважна за подпомагане на борбата с изменението на климата. Разработчиците на офшорна вятърна енергия, включително Orsted A/S, се бориха през последните години на фона на растящите лихвени проценти и проблеми с веригите на доставки, което доведе до отменени проекти в Обединеното кралство и САЩ.

Великобритания е водеща в света в субсидирането на офшорна вятърна енергия, за да помогне на индустрията да се разрасне и да намали разходите. Страната планира да утрои капацитета през десетилетието, за да помогне за намаляване на въглеродните емисии и повишаване на енергийната сигурност. Но целта се сблъска с нарастващи разходи, които могат да допринесат за по-високи сметки за потребителите.

Увеличеният бюджет за търга е от решаващо значение за големи разработчици като Orsted, Iberdrola SA и RWE AG, които ще имат право да наддават за капацитет по-късно тази година. Но това може да е силно конкурентен процес, с повече от 10 гигавата допустими проекти, според данни от индустриалната група Renewable UK. Бюджетът все още може да бъде увеличен преди отварянето на търга, в зависимост от това колко проекта отговарят на изискванията за наддаване.

Числата са приблизителна оценка на общата годишна подкрепа, която вятърните паркове, отговарящи на условията за основния механизъм за субсидиране в страната, известни като договори за разлика, ще получат, за да им позволят да продават енергия на гарантирани цени.

Това увеличение идва, след като търгът миналата година не успя да привлече нито един кандидат, тъй като цената за продажба на електроенергия, предложена от правителството, беше твърде ниска. Договорите гарантират, че получателите ще могат да продават електроенергия на фиксирани цени за период от 15 години. Ако пазарната цена е под цената по договора, тогава операторите получават доплащане. Но ако пазарната цена се покачи достатъчно високо, тогава вятърните паркове ще връщат пари на потребителите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай