Възстановиха телефонната връзка между Северна и Южна Корея

Възстановиха телефонната връзка между Северна и Южна Корея | StandartNews.com

Пхенян. Северна Корея възстанови директната телефонна връзка с Южна Корея, която бе прекъсната през март. Тази спешна линия беше последната директна връзка между двете Кореи. КНДР я прекъсна през март в момент, когато напрежението на Корейския полуостров бе достигнало връхна точка. Линията е възстановена днес около 5.00 ч. по Гринуич, обяви Комитетът за помирение на Корея в изявление, цитирано от държавната агенция КЦТА.

Южна Корея предложи на северната си съседка министерска среща в Сеул в сряда. Пхенян отвърна вчера с контрапредложение за започване на преговори на своя територия. КНДР предлага предварителните контакти да се състоят в междукорейския промишлен обект Кесон на 10 км от границата от страната на Северна Корея, който е затворен от април.

„Смятаме, че властите на Севера и Юга трябва да поддържат контакти преди министерската среща, която бе предложена от Сеул", заяви говорителят на Комитета за мирното помирение на Корейския полуостров.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства насърчаващия напредък за намаляване на напрежението и за мир и стабилност на Корейския полуостров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай