Варуфакис: Гърция е като Германия след войната

Варуфакис: Гърция е като Германия след войната | StandartNews.com

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис призова германския канцлер Ангела Меркел за "слово на надеждата" като това, което Германия получава в края на Втората световна война, което да покаже на страната му, че Европа е готова да прекрати исканията си за икономии, съобщи Ройтерс. Варуфакис сравни в блога си ситуацията в Гърция с тази в следвоенна Германия, където бившият държавен секретар на САЩ Джеймс Бърнс произнася историческа реч през 1946 г. Словото му в Щутгарт бележи отказ от политиката на наказване на Германия, подкрепяна от победилите я държави, и предлага на германския народ перспектива за растеж и възстановяване, посочва Варуфакис. "Седем десетилетия по-късно моята страна, Гърция, се нуждае от такава възможност", казва той. "По-големи икономии се изискват от една икономика, поставена вече на колене, благодарение на най-тежката доза икономически мерки, които една страна в мирно време някога е била принудена да понесе", посочва още гръцкият финансов министър.

В същото време Варуфакис заяви, че Гърция е твърдо решена да отхвърли последните предложения на ЕС, целящи да бъде избегнат дефолт на страната. "Това беше агресивен жест, целящ да тероризира правителството, но без да разбере, че то не може да бъде тероризирано", каза Варуфакис пред в. "Прото тема".

Министърът на труда Панос Скурлетис пък заяви, че ако преговорите с кредиторите на Атина не доведат до размразяване на последния транш от международната помощ, гръцкото правителство ще трябва да свика предсрочни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай