Вълна от самоубийства на полицаи в Турция

Служителите на реда работели по 120 часа без прекъсване, спели на пейки

Вълна от самоубийства на полицаи в Турция | StandartNews.com

Истанбул. Шестима турски полицаи са се самоубили от началото на антиправителствените протести заради тежките условия, в които са принудени да работят. Това съобщава пред в. "Хюрриет" Фарук Сезер, шеф на профсъюза на полицаите "Емниет-Сен".

Полицията е обект на остри критики заради употребата на сила при потушаване на протестите, но служителите на реда страдат не по-малко от протестиращите, тъй като трябва да работят при много тежки условия, посочва Сезер. По думите му полицаите, които са мобилизирани от други градове, спят на пейки и картони заради липсата на уредени квартири от местните власти. "Насилието, което виждате, е отражение на насилието, на което са подложени полицаите. Те са обект на насилие не само от протестиращите, но и от 120-часови непрекъснати периоди на работа, на липсата на храна", твърди Сезер. По думите му всичките нападки към полицията ще спрат, след като гражданите видят как служители на реда спят на земята или върху щитовете си.

Антиправителствените протести в Турция продължиха и вчера, след като в неделя вечерта демонстрациите в Анкара и Истанбул отново завършиха със сблъсъци и сълзотворен газ. Паралелно на протеста в Анкара премиерът Реджеп Ердоган свика митинг със свои привърженици, на който нарече протестиращите "мародери" и "терористи" и заяви, че търпението му се изчерпва. "Ние сме търпеливи, ще бъдем търпеливи, но търпението ни си има граници", заяви Ердоган пред няколко хиляди свои привърженици в Анкара. Само на няколко километра от мястото полицията разпръсна хиляди протестиращи със сълзотворен газ и водни оръдия от площад "Казълай".

Ердоган обвини "лихварското лоби", което според него работи заедно с медиите, че причинява колебания на финансовите пазари. По думите му спекуланти казват, че фондовата борса в Истанбул се е сринала, а целта е сега, когато Турция изплати задълженията си към МВФ, да я принудят да вземе нов заем. "Тези, които се опитват да потопят борсата - вие ще паднете! Ако хванем спекулациите ви, ще ви удушим. Независимо кои сте, ще ви удушим!", заяви разгневеният Ердоган. В рамките на един ден той посети три града, в които произнесе подобни речи пред свои привърженици.

Премиерът призова привържениците си в отговор на разрастващите се протести да се готвят за проправителствени митинги следващия уикенд в Истанбул и Анкара. "Готови ли сте за голям митинг в Анкара? На следващия ден ще имаме митинг в Истанбул", каза Ердоган пред множеството в Анкара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай