В Сегед е като на война заради бежанците

В Сегед е като на война заради бежанците | StandartNews.com

Унгария е в капана на ордите от бежанци, тръгнали да търсят по-добър живот в Германия и Австрия. Какво се случва на входа на Европа? Как унгарците посрещат неканените гости и промениха ли бегълците ежедневието им? "Стандарт" потърси отговорите на място. Вижте ги тази седмица в репортажите на специалния ни пратеник Иван Филчев.

Първият лагер е само на 800 м след входа на Европа

По 3500 на ден влизат в Унгария, оградата със Сърбия не ги спира

"Като на война е! Ще се убедиш сам". С тези думи ме посрещна унгарецът, който ме взе по тъмно от сръбската граница, на която чаках 2 часа, за да стъпя на шенгенска земя. "Никога не си виждал Сегед такъв", добави спътницата му, а на мен ми трябваха минути, за да се уверя в думите им. Полицаи имаше навсякъде, а само на 800 м от граничния пункт срещу една бензиностанция се появиха палатките на открития преди дни нов бежански лагер, съвсем близо до село Рьоске. Човек пресече тичешком пътното платно, а минути след това завиха сирени.

"Пътят е затворен", каза с безизразна физиономия и без да дава други обяснения полицаят, който ни спря километър по-късно. "Виждаш ли? Не можеш дори да се прибереш вкъщи и да живееш нормално в собствената си страна", добави момичето, а шофьорът трябваше да търси друг път, за да стигнем до Сегед, който иначе се намира на 12 км от границата. "Има толкова много полицаи, като че ли през цялото време има футболни мачове", каза през смях мъжът на волана, като че ли искаше да разведри малко обстановката.

През нощта е имало екшъни

но рано сутрин подробностите все още не бяха ясни.
В края на юни, когато за последно бях в Сегед, унгарците през смях разказваха, че бежанците не искат да останат в страната им, защото езикът им бил труден. Днес обаче на никого не му е до шеги. По ирония на съдбата бежанският наплив е най-голям в момент, когато телената ограда по границата със Сърбия беше завършена. Доказват го данните от статистиката на унгарската полиция.

Според тях през юни средно на ден на унгарска територия са влизали 500 бежанци, като броят им в края на месеца се е повишил. През юли e скочил 3 пъти. В началото на август пък близо 2000 чужденци са пресичали границата, а само на 27 август 3500 бежанци са влезли от Сърбия. "Поставени са немалко рекорди. Имаше ден, когато само за половин час влязоха 215 души", разказва преводач на границата. Телената ограда не се оказва проблем, защото чужденците минават по жп релсите на линията Суботица-Сегед.

Спряха влаковете

Имаше 6 композиции на ден, а през уикенда и повече, но заради бежанците ги спряха", уточнява Каталин. Наложило се от съображения за сигурност, защото хвърляли камъни, а и вървели по самите релси. "Никога не е било така. Унгария е първата в Шенген по пътя и който няма документи, а търси убежище, трябва да бъде регистриран. Бежанците обаче не искат, защото ако след време Австрия и Германия не ги искат, ще бъдат върнати тук", казва Акош Пинтер.

"Напрежението ескалира, след като Германия каза, че ще приеме всеки беглец от Сирия. Те полудяха! Започнаха се да се оплакват, че унгарците не им позволяват да стигнат до Германия. Протестите не закъсняха и хаосът започна. Преди това 70 на сто бяха сирийци, в един момент станаха 95 на сто, след като Ангела Меркел обяви, че сирийците ще бъдат приемани с приоритет. Как можеш да докажеш какъв си, като нямаш документи", пита мъжът. Напрежение има и когато идват автобуси за Германия и Австрия. Тогава се стига до бой, а заради бежански протести неведнъж се е налагало да се затворят магистрали.

"Хората в Рьоске се страхуват, защото пришълците влизат в дворовете им. Унгарците нямат агресивно отношение към чужденци. Те ги приемат. Но фактът, че става дума за масово преселение и за хора, които не са християни, го приемат като заплаха", казва от своя страна Каталин. "Аз лично не се страхувам от бежанците, но се притеснявам, че през нощта

мога да блъсна някого с колата

и да загине", добавя тя. По думите й всички са наясно, че никой не иска да остане в държавата им, но пък мнозинството е на мнение, че тези хора нямат работа в Европа. "Унгарското общество приема бежанците със смесени чувства, но това е нормално. В крайна сметка трябва да помогнем на тези хора да стигнат до Будапеща, Германия и Австрия. През юни в Унгария влизаха 100-200 души на ден, виждате днес какво е. Не можем да предвидим колко души ще влязат утре. И това е най-лошото, защото не знаем какво ще се случи занапред", признава Томаш, който е журналист и е сред доброволците на гарата в Сегед.

На гарата посрещат с Wi-Fi и горещо кафе

Едва ли някой от бежанците е очаквал по-топло посрещане от това на гарата в Сегед. Пункт на неправителствената организация MigSzol, което ще рече "Солидарност с мигрантите", е създаден на гаровия площад. Умивалници, химически тоалетни и дървена постройка са поставени от общината. Бежанците могат да ползват безплатно Wi-Fi и да заредят телефоните си. Доброволци оставят храна, дрехи и се грижат на бегълците - да им стане по-топло поне на душата.

"Всичко, което виждате, от кафето до ябълките, са дарения от обикновени хора. Политиците нямат нищо общо. Като ги гледам, си давам сметка, че в Унгария има много добри хора", казва с гордост Томаш. В помощ на бежанците е и Селим, който говори фарси и урду, а иначе живее в Лондон. Карима, чиято майка е унгарка, а баща й алжирец, владее арабски, но вчера не й се наложи да го използва. От 50-те бежанци пред гарата араби нямаше.

"От Бангладеш съм", каза сънено един от мъжете. "Аз съм от Афганистан", добави другият, като ми даде да се разбера, че знанията му по английски приключват дотам. Сред останалите, търсещи закрила, имаше хора от Иран и Пакистан.
"Много унгарци помагат на бежанците, защото стана модерно. Жени от богати семейства слизат от скъпи коли и раздават сандвичи. А в Унгария има много бедни хора, но никой не им помага. Това е пълно лицемерие!", казва Каталин.

Орбан се присмя на квотите на ЕС
Унгарският премиер препоръча да се финансира Турция, за да се справи с вълната бежанци

Унгарският премиер Виктор Орбан се присмя на усилията на ЕС да разпредели мигрантите по квотна система, съобщи АП. На среща с унгарски дипломати той каза, че планът за квотите на европейските лидери е напълно безсмислен, тъй като принципът за свободно движение в ЕС го прави невъзможен за осъществяване. "И как ще стане това? Някой въобще замислил ли се е?", попита риторично той. Орбан отново изрази мнение, че мигрантите, които искат да продължат на Запад, след като са стигнали до безопасни страни като Турция или Македония, "просто искат да живеят германски живот. Това няма нищо общо със сигурността им". Премиерът добави, че ЕС трябва да предостави финансова помощ на Турция и други страни извън ЕС, за да им помогне да се справят с наплива на мигранти, които се опитват да стигнат до Европа. Орбан изрично подчерта, че тези хора трябва да бъдат наричани "имигранти", а не бежанци. И отново каза, че страната му не е готова да приема мюсюлмански мигранти. Премиерът призова още Австрия и Германия да прекратят приемането на мигранти. Според него тази политика ще провокира още по-голяма вълна на преселение, която ще се устреми към Европа. „Докато Австрия и Германия не заявят, че няма повече да приемат мигранти, милиони нови бежанци ще пристигат в Европа", каза Орбан в ефира на австрийския телевизионен канал О Ер Еф (ORF). Той бе попитан дали смята за правилно решението на тези страни да приемат без проверка на документите няколко хиляди мигранти от Унгария. Орбан обеща още, че няма да бъде стреляно по мигранти, опитващи се да пресекат новата ограда по южната й граница.

Германия и Австрия ги чакат с „Добре дошли"

В Германия и Австрия организацията по посрещането на бежанците е много по-добра отколкото в Унгария. Това признаха доброволци, пристигнали от там в Сегед тази неделя. „В нашите страни посрещачите носят плакати с „Добре дошли". Имам чувството, че хората са много по-ангажирани", казва Щефи, която е австрийка, но живее в Берлин. Със своите приятели Александра, Кристоф и Яспар са решили да посветят свободното си време на хората в нужда. „Събрахме дарения и ги донесохме направо тук. Хората ни дадоха дрехи, одеяла и какво ли не още", добавя Александра. Четиримата са ужасени от условията в бежанския лагер в Рьоске. „Катастрофално е! Няма палатки, матраци, тоалетни, спални чували. Само 6 са тоалетните и то в плачевно състояние. Няма Червен кръст, няма медицинско обслужване", възмущава се на свой ред Кристоф.

Подозират, че напливът е дирижиран

Напливът на бежанци в Унгария подхранва и теории за конспирация. „Войната в Сирия започна преди 4,5 г. Как така всички решиха да напуснат родината си точно сега?, пита Акош Пинтер. „Освен това всички искат да ходят в Германия и Австрия. Как един не поиска да отиде във Франция?", чуди се мъжът. „Помня бежанците от Босна. Бяха тръгнали по чехли и с една малка торбичка, защото не са имали време да вземат нищо, тъй като са имали по 2 часа до идването на сръбската или хърватската армия", връща лентата назад той. „Какви са тези бежанци, които имат в джоба смартфони и по 10 000 евро? Казват, че били продали къщите си. Че кой иска или има пари да ги купува?", пита друг унгарец. „Смятам, че има някаква конспирация. Преди 2 седмици в мола на Сегед исках да купя предплатена карта за GSM. Казаха ми, че били изчерпани заради бежанците. За да купиш такава карта в Унгария, ти е нужен документ за самоличност, а повечето бежанци уж нямат. Как става това?", пита на свой ред Каталин. „Толкова много случайности на едно място не мога да допусна", добавя тя. Така идва и следващият въпрос, на който унгарците търсят отговор „Каква война има в Пакистан и Бангладеш?"

Будапеща спря 2 сръбски влака с мигранти

Два сръбски влака не бяха допуснати на унгарска територия, защото превозваха стотици мигранти без документи. Международният влак, потеглил в Белград в 21.48 ч. в неделя за Будапеща, бе спрян в 1.45 ч. на гарата в Соботица. Унгарските власти отказаха да приемат композицията поради големия брой мигранти в нея. Вчера сутринта в Суботица бе спрян и международният влак Белград-Будапеща-Виена. Той продължи за дестинацията си, след като от вагоните бяха свалени мигрантите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай