В примката на френската "Ал Кайда"

В примката на френската "Ал Кайда" | StandartNews.com

"Бют - Шомон" сее смърт в Париж, Сирия и Тунис

Не вълци единаци, а могъща международна мрежа стои зад ужасяващата атака във Франция. Освен братята от алжирски произход Шериф и Саид Куаши в касапницата в Париж се включиха още двама членове на тяхната джихадистка клетка - Амеди Кулибали и приятелката му Хайат Бумедиен. Всички терористи са добре въоръжени и обучени на тактики за водене на градски бой. Те са част от групата "Бют - Шомон", възникнала в едноименния парижки парк през 2003 г., гръмнаха френските медии. Тогава петнайсетина младежи попадат под влиянието радикалния самозван духовник Фарид Бенету, който

проповядва в джамията Дауа в парижкия кв. "Сталинград"

Първоначално те се занимават с дребни престъпления, но постепенно се запалват по ислямския екстремизъм и започват специални тренировки в парка.
Клетката се надъхва за джихад срещу "американските окупатори" в Ирак и изпраща няколко бойци в Близкия изток. Някои от тях загиват на бойното поле, други са арестувани в Ирак и във Франция. Част от членовете на "Бют - Шомон" и днес се бият в Сирия и Ирак на страната на "Ислямска държава".
Самият Шериф Куаши е арестуван през януари 2005 г. на летището, преди да излети за Багдад, у него

намират наръчник за боравене с автомат "Калашников"

В затвора, където излежава 18 месеца, алжирецът попада под влиянието на един от най-опасните лейтенанти на "Ал Кайда" - Джемал Бехал (виж карето). Според вестник "Монд", именно Бехал е промил зад решетките окончателно мозъците на Шериф Куаши и останалите членове на "Бют - Шомон", оплитайки ги в смъртоносни авантюри.
След излежаването на 10-годишната присъда Бехал съставя план за освобождаването на терориста Смейт Айт Али Белкачем, член на нелегалната Алжирска ислямска въоръжена група. Белкачем излежава доживотна присъда заради атентат в парижкото метро през 1995 г., при който бяха ранени 30 души. Братята обаче не са привлечени като подсъдими поради липса на доказателства. Френските служби обаче са засекли срещи на Бехал с братята Куаши и Амеди Кулибали. За участието си в заверата с Белкачем през 2013 г. Амеди Кулибали, който вчера взе заложници в еврейски магазин, получава 5-годишна присъда, но е бил

пуснат наскоро на свобода

Същевременно американските и френските власти разкриха, че по-възрастният от братята - Саид Куаши, е прекарал няколко месеца в Южен Йемен, където вероятно е преминал военно обучение в тренировъчен лагер на "Ал Кайда" на Арабския полустров" (АКАП). АКАП - дъщерна организация на Бен Ладен, се укрепи в Йемен, след като бе прокудена от Саудитска Арабия. Групировката е известна със самостоятелните си действия и устрема си към поразяване на западни и израелски цели.
Ройтерс пък съобщи, че по данни на йеменското разузнаване по време на престоя си там терористът Куаши се е срещал лично с духовния водач на АКАП шейх Ануар ал Авляки, който бе

убит с ракета от US безпилотен самолет

през септември 2011 г.
Френските власти признаха, че са следели братя Куаши, но не са разполагали с данни, че те непосредствено подготвят терористичен акт. Премиерът Манюел Валс уточни, че мащабът на бедствието е голям: "Следят се стотици, десетки са разпитани, десетки са в затвора". През последните години Саид и Шериф са общували с джихадисти от Йемен и са засечени от службите.
От години имената на братя Куаши фигурират в "черния списък" на САЩ с терористи, които се издирват и не могат да бъдат допускани на територията на страната.
Друг виден член на мрежата "Бют - Шомон" - алжирецът с френски паспорт Салим Бенхамен, от 2 г. се сражава в Сирия в редиците на "Ислямска държава". ЦРУ обяви, че

той е отговорник по екзекуциите

в своя отряд. Под негово командване са и десетки френскоезични джихадисти от Франция и Белгия. Според властите, вече близо 1000 френски граждани се сражават в редиците на "Ал Кайда", Фронт "Ал Нусра" и "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.
В кумир за екстремистите се превърна друг терорист от същата група - Бубакр ал Хаким. След излизането си от френски затвор той отива в Тунис и през февруари 2013 г. собственоръчно застрелва двама политици от лявата опозиция - Мохамед Брахми и Шокри Белаид.

Бехал прави фабрика за камикадзета в затвора

Касапницата в "Шарли Ебдо" е "завещанието на Абу Катада и Абу Хамза", смятат от МИ5

Алжирецът Джемал Бехал е арестуван през юли 2001 г. и признава за чудовищен заговор, готвен от стратезите на глобалния джихад паралелно с взривяването на самолетите в Ню Йорк. Планът е предвиждал серия от синхронизирани атаки, сред които взривяване на посолството на САЩ в Париж и врязване на пътнически самолет в сграда в Генуа по време, когато там заседават американският президент Джордж Буш и останалите лидери на страните от Г-8. Бомбата в Париж била поръчана лично от Осама бин Ладен, като за целта атентаторите получили 55 000 долара.

Алжирецът идва през 80-те години във Франция, жени се за французойка и получава местно гражданство. През 1995 г. френската полиция го арестува за пръв път по подозрение за членство в алжирската Ислямска армия. През 1997 г. Джемал

Бехал се премества в Англия. По-късно той признава, че целта му е била да се учи при проповядващия в Лондон йордански шейх Абу Катада, отговорник за терористичните операции на "Ал Кайда" в Европа. "Абу Катада не искаше да създавам мрежа във Франция, а само да разпространявам неговите послания", твърди по-късно Бехал. В английската столица той посещава редовно джамията до Финсбъри парк в Лондон, където се сближава и с друг известен радикал - шейх Абу Хамза, който бе екстрадиран и осъден в САЩ за подстрекаване към тероризъм. През лятото на 2000 г. Бехал заминава за Афганистан, където преминава военно обучение в лагер, управляван от хората на Осама бин Ладен край Кабул. По това време той успява да организира спящи клетки в Германия, Испания, Великобритания и Франция.

Агентът на британската спецслужба МИ5 Реда Хасайн, който е наблюдавал под прикритие джамията в парка Финсбъри, казва пред британския "Дейли Телеграф", че масовото убийство в редакцията на "Шарли Ебдо" е "завещанието на Абу Катада и Абу Хамза". "Членовете на тяхната група са толкова радикални, че биха убили собствените си бащи, ако ги хванат, че пият и пушат", допълва агентът.

В кариерата си Джемал Бехал е вербувал множество терористи. Негов ученик е "бомбаджията с обувка" Ричард Рейд. През 2002 г. той се опитва да взриви бомба, скрита в обувката по време на авиополет от Париж до Маями. Паникьосаният атентатор обаче е обезвреден от пътниците на борда.

Сред питомците на алжиреца е и Закариъс Мусауи - който е бил първа резерва при атентата на 11 септември и е трябвало да се включи в отвличането на самолетите в случай, че някой от останалите смъртници е бил възпрепятстван. Мусауи понастоящем лежи с доживотна присъда в щатски затвор.

Върви третата световна война!

Давид Леви е журналист, общественик, преводач от иврит и английски, създател на идеологията интеликрация и специалист по въпросите на израелско-палестинския конфликт и сблъсъка на цивилизациите

Поредната битка! За пореден път едната страна е въоръжена с "Калашников", а другата със сатиричен вестник. За пореден път свободата на словото се изправи с голи гърди пред копията на фанатизма и мракобесието и за пореден път невинни жертви платиха цената във вечната битка между доброто и злото!

Спонтанната ми реакция беше да отправя критика към френското правителство, което не е направило достатъчно, за да защити "жреците" на един от най-важните "храмове" на демокрацията - този на свободното и нецензурирано слово. Стори ми се очевидно кой и защо е извършил това злодеяние. Но с напредването на времето и излизането на реакциите и коментарите на "световните лидери" разбрах, че интерпретацията на същността на събитието е грешна. Президентът на САЩ Барак Обама в изказването, с което осъди стрелбата в Париж, не спомена нито веднъж думата "ислям"! Последваха го и дълга редица "световни лидери", които осъдиха терористичния акт с най-разнообразни заобиколни обяснения с цел да се избегне ясното вербализиране на мотива и религиозната принадлежност на терористите.

Ако политиците не могат или не искат да назоват нещата с истинските им имена, ние обикновените хора можем! Ислямският тероризъм има за цел да унищожи физически всички достижения на западната цивилизация и да убие всички, които не приемат ислямската доктрина.

В момента тече третата световна война! Войната на исляма срещу целия останал свят. Колкото по-бързо го разберем, толкова по-голям е шансът ни за успешен изход от тази война. Европа е във война! Време е да го разберем!

Тероризмът вече е влязъл в двора ни

Полк. Радион Попов, бивш дипломат и военен разузнавач

Това, което се случва във Франция, не е изненада, изненадващи са жертвите. Най-лошият вариант, е че това, което сполетя сега Франция, а по-рано САЩ, Испания, Англия, както и нас в Сарафово, не е краят на приказката. Защото очевидно страните от Европа, включително и България, не са готови да посрещнат тази заплаха. Особено у нас спецслужбите са разбити от идеологически лозунги. Цялата система на сигурност на България е напълно разтурена. В същото време тероризмът настъпва навсякъде. Очевидно е, че държавите ни нямат свои очи и уши, а използват чужди. Защото тероризмът най-трудно се управлява, когато вече е влязъл в двора ни. Няма разузнаване, което да предупреждава за готвени операции срещу нас, няма агентура, която да работи в тази насока. Много малко чужди граждани са готови да сътрудничат на българското, на европейското или на американското разузнаване. Всички се страхуват да не бъдат дешифрирани, да не бъдат разкрити. По тази логика светът много трудно ще се справи с тероризма. Крещящата бедност, натрупаната омраза към богатите и развитите държави, желанието за мъст поражда съществуването на терористични мрежи. Религиозната омраза е само върхът на айсберга.

"Шарли Ебдо" е завещанието на Абу Катада и Абу Хамза

"Завещанието на Абу Катада и Абу Хамза" бе наречено клането в Париж от британски агент на МИ5 пред в. "Индипендънт". Вербовчикът на парижките атентатори - Джемал Бехал, е изкарал двугодишен стаж в тяхната джамия във Финсбъри в Лондон през 90-те.

54-годишният палестинец Абу Катада ал Филъстини е считан за духовния лидер на "Ал Кайда" в Европа. От 1993 г. доскоро той живее в Лондон. Нашумява с теоретичното съчинение по джихад "Характеристики на победоносната група в земята на къщата на вярващите". Трактатите му вдъхновяват Мохамед Атта и останалите терористи от 11 септември. От него са черпили вдъхновение и камикадзетата, взривили метростанции и гари в Мадрид. През 2013 г. Абу Катада е екстрадиран в Йордания, където го очаква присъда за подстрекателство към тероризъм.

Египтянинът Абу Хамза ал Масри попада в Англия през 1979 г. и дълги години необезпокояван проповядва джихад в джамията Финсбъри в Лондон. Самият той твърди, че е загубил едното си око и двете си ръце в битки с руснаците в Афганистан през 80-те. По-късно радикалният шейх взима участие и в кървавите събития в Босна. През 2004 г. той е арестуван от британската полиция и осъден за проповядване на тероризъм. След изтичането на присъдата му е екстрадиран в САЩ, където вчера се очакваше да получи доживотна присъда.

Мюфтийството: Удар по всички мюсюлмани

Главното мюфтийство в България заклейми с декларация терористичния акт срещу редакцията на списание "Шарли Ебдо". "Ние остро осъждаме отнемането на живота на невини хора. Ударът над "Шарли Ебдо" е удар над всички мюсюлмани. Силно сме притеснени, че с подобни действия се цели маргинализиране на исляма. Религиозните убеждения на мюсюлманите не пораждат насилие и тероризъм, а терористите не могат да принадлежат към мюсюлманската ценностна система. Ислямската религия е изпратена, за да донесе на човечеството милост, спокойствие, мир, сигурност и щастие и то не само на този свят, а и в отвъдния", се казва в декларацията. Главното мюфтийство поднася своите съболезнования на семействата на загиналите и на целия френски народ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай