В Брюксел: Игра на нерви за сделката с Лондон

В Брюксел: Игра на нерви за сделката с Лондон | StandartNews.com

6 страни скептични към споразумението, Туск предупреди, че нямат избор

Напрежение и игра на нерви се очакваше на започналия Европейския съвет в Брюксел, на който трябва да бъде постигнато споразумение за промяна на условията за членство на Великобритания. Днес е крайният срок за постигане на съгласие, за да може британският премиер Дейвид Камерън да свика референдум през юни. В противен случай референдумът ще трябва да бъде отложен, а Камерън рискува антиевропейските настроения в страната му да се засилят.

В сряда вечерта до лидерите на страните от ЕС е била изпратена чернова на сделката с Великобритания. От нея обаче става ясно, че някои предложения не са подкрепени от всички страни членки. Няколко източноевропейски страни са против плановете за ограничаване на детските надбавки за мигранти от ЕС и ограничаването на помощите за чужденци. В същото време други страни начело с Белгия възразяват срещу промяната на разбирането за "все по-тесен съюз", заложено в договорите на ЕС. Има и информация, че Франция продължава да изпитва притеснения във връзка с осигуряването на защита на компании от страни извън еврозоната, посочва в. "Гардиън".

Часове преди началото на срещата председателят на Европейския съвет Доналд Туск разпространи писмо, в което призна, че постигането на споразумение не е сигурно. Туск предупреди, че европейските лидери нямат друг избор, освен да подкрепят споразумение във Великобритания. Ако преговорите пропаднат на този етап, това ще е загуба и за Великобритания, и за ЕС, посочи Туск.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази увереност, че до края на срещата ще има споразумение. Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че "ще се бори за Великобритания" имайки предвид опозицията срещу ключовите британски искания. При пристигането си в Брюксел снощи повечето европейски лидери коментираха, че преговорите ще са трудни, но трябва да се намери решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай