В Палма де Майорка е страшно, тече спасителна акция

Мнозина са блокирани в различни части на средиземноморския остров

В Палма де Майорка е страшно, тече спасителна акция | StandartNews.com

Спасителни екипи на испанския остров Майорка тази сутрин помогнаха на мнозина, блокирани в различни части на средиземноморския остров след снежна буря, предаде Франс прес. Планинските райони, които се намират северно от популярната ваканционна дестинация, бяха сериозно засегнати от преминаването на бурята „Жулиет“ заради която пътищата на някои места бяха блокирани.

Откакто в понеделник бурята връхлетя северната част на острова, на някои места в планинската верига Сера де Трамунтана натрупа над един метър сняг, сочат данни на метеорологичната служба на Испания. Регионалното правителство на Балеарските острови заяви, че работи с органите по сигурността, за да бъде разчистен път до две убежища и "да бъдат спасени хората, които все още са изолирани" там.

Всички "са в добро здраве", се казва в изявление и се допълва, че три хеликоптера участват в операцията по "търсене и евакуиране".

Армейската звено за извънредни ситуации каза, че около 90 негови служители работят със снегорини за изчистване на пътищата.

Спасителните екипи успяха да изчистят път, водещ до строения през 13 век манастир "Сантуари де Лук", където около 100 души бяха блокирани от снега, съобщи местна служба за извънредни ситуации.

"Двадесет души бяха евакуирани. Останалите ще останат в манастира", се казва в изявление от снощи, предава БТА.

Манастирът, който се намира в планината Сера де Трамунтана, е известна отправна точка за пешеходен туризъм. Местните служби за извънредни ситуации призоваха хората да не ходят в планината "нито пеша, нито с автомобил".

"Нека работим заедно, за да подкрепяме операцията по спасяване на хората, които още са в капан", призова спасителните екипи.

Известна със своите живописни плажове, Майорка - част от Балеарските острови, сред които Ибиса - се радва на повече от 300 слънчеви дни годишно, отбелязва местната служба по туризъм.

Докато проливните дъждове са често срещани през есента и зимата, обилните снеговалежи в региона са рядкост. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай