В Чехия е страшно. Хиляди на протест против високите цени

Те настояха за прекратяване на санкциите на ЕС

В Чехия е страшно. Хиляди на протест против високите цени | StandartNews.com

Над 70 000 души се събраха в чешката столица Прага, за да протестират срещу повишаването на сметките за енергия и политиката на правителството по отношение на руско-украинската война, предава БГНЕС.

Протестиращите се стекоха на емблематичния Вацлавски площад под лозунга "Чешката република на първо място" и поискаха оставката на сегашното правителство, ръководено от консервативния министър-председател Петр Фиала.

Те настояха за прекратяване на санкциите на ЕС, които според тях са причина за влошаването на икономическото положение - с аргумента, че Чешката република трябва да бъде неутрална.

Фиала определи протеста като "проруски" и отбеляза, че той е в разрез с националните интереси на страната. Той заяви, че някои хора в Чешката република са под въздействието на руската пропаганда и кампаниите за дезинформация.

Чешкото правителство подкрепя Украйна от началото на войната с боеприпаси и логистика. Тя е и временен дом на повече от 400 000 украински бежанци.

Чехия пое временното председателство на ЕС през юли за шест месеца.

САЩ и ЕС въведоха мащабни санкции срещу Русия, за да я притиснат да прекрати войната в Украйна, която навлезе в седмия си месец.

Източник: БНР

Копирано от standartnews.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай