В Берлин: Топ лидери умуват за мир в Либия

Президенти, премиери и външни министри от над 10 държави участват в срещата

В Берлин: Топ лидери умуват за мир в Либия | StandartNews.com

Представители на управлението на над 10 държави се събраха в Берлин за мирна конференция за Либия. Срещата идва около седмица след форума в Москва по инициатива на Русия и Турция за намиране на мирно решение на конфликта, където до подписване на споразумение за примирие не се стигна.

Президенти, премиери и външни министри от над 10 държави участват в срещата, чиито домакини са германският канцлер Ангела Меркел и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Една от основните цели е да се договори трайно прекратяване на огъня в гражданската война в Либия и ангажимент от всички да спазват оръжейното ембарго срещу бившата Джамахирия:

"Европейците трябва да сме много по ангажирани отколкото да седя в контрола на оръжейното ембарго не може да очакваме примирието да продължава ако не се контролира потокът на оръжия в Либия", каза върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. И допълни, че за Европа е недопустимо да няма думата по важни въпроси в район като Централното Средиземноморие.

В срещата в Берлин участват президентите на Русия, Турция и Франция - Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Еманюел Макрон; италианският премиер Джузепе Конте, държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео.

Върховният представител по външната политика Жозеп Борел разговаря с египетския външен министър Самех Шукри преди началото на конференцията. В Туитър Борел написа, че акцент в разговорите са били спешната необходимост от спирането на огъня в страната и начините за възобновяване на политическия диалог.

Разговори преди срещата проведоха руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган.

По-рано Ердоган окачестви срещата като важна стъпка за запазване на примирието в Либия, а в неделната си проповед папа Франциск пожела успех на конференцията:

„Искрено се надявам тази важна среща на върха да постави началото на прекратяването на насилието и на решение, което да доведе до мир и до толкова желаната стабилност в страната“.

Информиран източник пък съобщи, че страните участнички в мирната конференция  ще се включат в механизъм за следене на прекратяването на огъня в Либия.

Проектът за комюнике на форума включва шест пункта, сред които прекратяване на бойните действия, спазване на оръжейно ембарго и реформа в сигурността

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай