Урсула проговори за Дивангейт. Наранена е

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел нелепо се оправдава

Урсула проговори за Дивангейт. Наранена е | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен проговори за Дивангейт и каза от какво е най-обидена.

"Аз съм първата жена председател на Европейската комисия и очаквах да бъда третирана именно като председател по време на визитата ми в Турция преди две седмици. Но не бях", каза Фон дер Лайен пред пленарната зала на Европейския парламент. При посещението си в Турция заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел домакинът Реджеп Ердоган не бе предвидил стол за нея и след кратко колебание и изумление тя седна на диван, намиращ се встрани. Шарл Мишел изобщо не реагира, напротив – седна на креслото до Ердоган.

Фон дер Лайен добави, че не може да намери никакво оправдание за случилото се в европейските договори и е стигнала до заключението, че отношението е само защото е жена. „Щеше ли това да се случи, ако бях в костюм и вратовръзка? На предишните кадри не видях недостиг на столове. Но също така не видях и никакви жени. Уважаеми евродепутати, много от вас може би са преживели нещо подобно, особено жените. И съм сигурна, че знаете как се чувствам - наранена и сама. Като жена и като европейка“, каза председателката на ЕК.

Фон дер Лайен допълни, че заради високата ѝ позиция камерите са показали нейния случай по целия свят, но не така стои въпросът с отношението към милиони жени: „Хиляди подобни инциденти, някои от които далеч по-сериозни, преминават незабелязано и никой не ги улавя, за тях не се чува нищо, защото там няма камери и никой не им обръща внимание. Трябва да сме сигурни, че за тях също ще се говори, а като се говори - и да се действа в тази насока“.

Председателката на Комисията посочи Истанбулската конвенция като важен инструмент в тази насока и определи като "неприемлив" факта, че страни от ЕС не са я ратифицирали. Сред тях е и България.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че не е реагирал, за да не създаде политически инцидент, който би рискувал да разруши политическа и дипломатическа подготовка, продължила месеци наред.

Същевременно евродепутатът от Европейската народна партия Франсоа-Ксавие Белами заяви, че се срамува от компромисите на ЕС към действията на турския президент Реджеп Ердоган, в т.ч. и към България.

По време на дебатите в пленарната зала на Европейския парламент, посветени на "Дивангейт", той подчерта: „Срам ме е заради кюрдите, предадени в Сирия, след като победиха "Ислямска държава", срам ме е за цивилните в Либия, срам ме е заради нашите гръцки, кипърски и български братя, чиито суверенитет е заплашван непрекъснато. За арменския народ, братски за Европа, изоставен на едностранната агресия, който трябваше да се опълчи сам на дроновете на Ердоган, на неговите джихадистки наемници и бомби".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай