Управляващите в Румъния печелят изборите

Управляващите в Румъния печелят изборите | StandartNews.com

Букурещ. Управляващите в Румъния спечелиха убедителна победа на парламентарните избори в неделя, сочат предварителните данни. С това лявоцентристката коалиция нанесе тежък удар върху политическия си враг - президента Траян Бъсеску.

Анализатори обаче смятат, че преподреждането на фракциите в румънския парламент няма да разшири възможностите за изход от икономическата криза в северната ни съседка.

Най-голямото притеснение на наблюдателите е от възможността за продължителна политическа криза, която да постави под въпрос договарянето на нов заем за Румъния от Международния валутен фонд. Резултатите от изборите засилват тези опасения.

Според три независими анкети Социаллибералният съюз на премиера Виктор Понта печели между 54 и 58% от вота. Съюзът "Дясна Румъния", поддържащ президента Траян Бъсеску, плати цената за жестокото орязване на доходите, като получи едва 19% от гласовете. Проблемът е как Понта и Бъсеску ще се погодят помежду си след конфликта им през юли, когато премиерът почти успя да отстрани президента от поста му. Бъсеску има право да пренебрегне Понта и да натовари друг политик от победилата коалиция със съставянето на новото правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай