Украйна дава 49% от тръбите на Запада

Украйна дава 49% от тръбите на Запада | StandartNews.com

Киев. Украинският премиер Арсений Яценюк представи в парламента законопроект, който разрешава на правителството да създаде единен оператор на газотранспортната система на страната, в който до 49% могат да получат инвеститори от САЩ и ЕС, предаде Нюзру.

Проектодокументът предвижда този оператор да получи правото да управлява на концесия или под аренда магистралните газопроводи и подземните газохранилища на Украйна. "Необходимо е да приемем решение за модернизацията и съвместната експлоатация на украинската газопроводна мрежа. Правителството предлага да се вземат решения, които създават нов модел за функциониране на енергийния пазар", каза Яценюк пред депутатите.

"Съгласно изискванията на Третия енергиен пакет на ЕК ще се създаде компания-оператор, чийто контролен пакет от акции ще е изключителна собственост на държавата. 49% може да са на газотранспортни компании на страни от ЕС, или на американски фирми", заяви украинският премиер. По думите му това ще създаде нови условия за транзит на руския газ за Европа и ще е възможност за спирането на строежа на "Южен поток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай