Украински генерал и военни загинаха при атака на вертолет

Украински генерал и военни загинаха при атака на вертолет | StandartNews.com

Славянск. Проруски сепаратисти са свалили украински транспортен вертолет Ми-8 в Източна Украйна до град Славянск, загинали са 10-ма военнослужещи, един от които генерал, съобщават световните медии. 

Вертолетът е превозвал хранителни продукти, вода и бронежилетки за укрепен армейски пункт, когато била улучена с гранатомет или преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК). Той е бил ударен, след като е стоварил войници във военна база.

Според информация на РИА „Новости" хеликоптерът е свален от сепаратисти от Славянск, където се провежда мащабна военна операция, включваща артилерия и бойни самолети.

"Терористи с руски преносим зенитно-ракетен комплекс свалиха наш хеликоптер и убиха 14 наши войници, включително генерал Кулчицки", каза председателят на Върховната рада на Украйна Александър Турчинов на заседание на парламента. Малко по-късно думите му бяха опровергани и стана ясно, че са загинали 10 украински военнослужещи.

На 2 май в района на град Славянск са били свалени два вертолета Ми-24 ВСУ, които са патрулирали. Те също са били свалени с преносими зенитно-ракетни комплекси.

Вертолетът днес е свален при ожесточени боеве между Славянск и Краматорск.

По-късно се появи информация, че вече са свалени два украински военни хеликоптера от сепаратистите около Славянск.

Информацията за свален втори хеликоптер не е потвърдена от Киев.

От украинското Министерство на отбраната коментират, че ефективната употреба на ПЗРК от страна на сепаратистите е поредно доказателство, че армията на Киев не се бори срещу мирни граждани, а срещу „добре подготвени и въоръжени професионални диверсионни групи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай